Utrustningen i skick – nu!

Under jaktsäsongen händer det ofta att jägare noterar fel och brister i utrustningen. Men skjut inte upp åtgärdandet till nästa säsong!

text Arto Määttä bilder Arto Määttä och Tero Kuitunen

Publicerad17.1.2021
Jakt bedrivs under varierande förhållanden och det är vanligt att geväret blir vått under dagen. Besluten som fattas under jakten – bara jägaren håller fast vid dem – är den bästa garantin för att geväret som skaffas till nästa säsong fungerar optimalt för sitt syfte.

Jägarens främsta redskap – geväret – är ett typexempel på utrustning som glöms efter säsongen. Även om bössan skulle ha ett solklart fel så tänker jägaren att han fixar det ”sen senare”.

I praktiken blir det bortglömt och jägaren lämnar in geväret till smeden precis innan den nya säsongen börjar. Eller tidigast när banskyttet börjar. Men precis då är det som brådast hos vapensmederna och köerna är långa. Alltså är det bäst att låta reparera geväret genast så det säkert är i skick till nästa säsong.

Tyvärr försummar jägarna också beklagligt ofta vapenvården efter säsongen. Detta trots att just den vården är avgörande för att nästa säsongstart ska löpa lätt och smidigt.

Det är också bäst att serva hundpejlen genast efter säsongen för att kunna inleda följande säsong med en pejl som fungerar. Uppdatera programmen och apparaterna under årets gång så slipper du problem under högsäsongen.

Fick du kontakt?

Även hundpejlen bör servas medan man kommer ihåg att det ska göras. Annars inleder jägaren följande säsong med en apparat som inte fungerar som den ska. Gör servicen utom säsongen då väntetiderna inte är orimligt långa och pejlen inte behövs.

Det kanske främsta problemet med hundpejlar som beror på användaren handlar om uppskjutna uppdateringar och att jägaren börjar använda pejlen i sista stund före säsongen. Då är rusningen som värst till servern, uppdateringarna är många och det är knappt om tid. Den som använder hundpejlar och pejlprogram bör även utom säsongen följa med tillverkarens nyheter och meddelanden för att pejlen ska hållas i trim och licenserna gälla när jakten börjar.

Skänk också jaktradion en tanke: är hörbarheten som den ska? Fungerar antennen? Är öronsnäckan hel?

Säkrast att ha flera pannlampor så det finns en när det behövs. Efter säsongen: Kolla att de fungerar och byt trötta batterier.

Blev du våt? Frös du?

Under pågående säsong är det inte ovanligt att jägare som behöver jaktkläder eller skodon får nöja sig med någonting som inte är precis det som de ville ha. Före jaktsäsongen infaller ju den stora köprusningen då urvalet krymper på nolltid.

Det är bäst att genast ersätta ett slitet eller trasigt plagg med nytt. Det samma gäller skodonen där de vanligaste storlekarna ofta går åt först och det kan bli överraskande knepigt att hitta kängor som passar.

Brister hos ryggsäcken och innehållet bör också åtgärdas senast i slutet av säsongen. Om det du behöver inte finns i affären så anteckna och skaffa efter hand som butikerna får in grejerna.

Efter en lång blöt höst inser jägaren hur praktiskt det är med gummistövlar, men när han (eller hon) efter säsongen provar nya skodon så drar kanske ett par vandringskängor det längre strået eftersom de sitter som gjutna.

Lita inte på minnet

Det faktiska behovet ligger överst i minnet medan säsongen rullar och genast efter. En sjöblöt andjakt på havet får jägaren att inse behovet av torrsäckar, men efter andsäsongen glömmer han bort det. Vilket innebär att jägaren blir lika sjöblöt under följande säsong. Ju längre tid som går från en jaktresa desto mera glöms det negativa bort medan det positiva förstärks. Bäst alltså att åtgärda bristerna genast för att slippa inleda nästa säsong med samma elände!

Om anskaffningen inte görs genast så är det bäst att skriva upp den. Listan påminner jägaren om att skaffa torrsäckar till andjakten, serva studsaren, skaffa ett lämpligare hagelgevär och köpa varma kläder för passet. Även om det innebär att kläderna blir köpta mitt i värsta värmeböljan. En lista som görs under jaktsäsongen på det som ska fixas är ärlig och håller streck, och kan inte betvivlas i efterhand.

Däremot leder en lång fördröjning lätt till felaktiga inköp. Under följande säsong skymtar i minnet ett dunkelt behov av exempelvis ett nytt gevär, men eftersom det har gått ett bra tag så väljer jägaren geväret utifrån förvrängda minnesbilder. Egenskaperna hos geväret kan avvika rejält från det som jägaren under säsongen hade tänkt sig.

Mera om samma ämne