Varusteet kuntoon – nyt

Metsästyskaudella varusteissa huomataan usein puutteita ja vikoja. Niiden korjaamista ei kannata lykätä seuraavan kauden alkuun asti.

teksti Arto Määttä kuvat Arto Määttä ja Tero Kuitunen

Julkaistu17.1.2021
Jahdin olosuhteet vaihtelevat ja esimerkiksi aseen kastuminen päivän aikana on tavanomaista. Jahdin aikana tehdyt päätökset ja niissä pysyminen ovat paras tae saada seuraavaksi kaudeksi ase, joka toimii parhaiten juuri kyseisessä käyttötarkoituksessa.

Metsästäjän päätyökalu, metsästysase, on malliesimerkki varusteesta, joka unohdetaan kauden jälkeen. Vaikka siinä olisi selkeä vika, ajatellaan se hoidettavan kuntoon ”sitten myöhemmin”.

Käytännössä asia unohtuu ja asetta kiikutetaan sepälle juuri ennen seuraavan kauden aloitusta tai aikaisintaan ratakauden alla. Silloin aseseppien kiireet ovat pahimmillaan ja työjonot ovat pitkiä. Aseet kannattaa siis korjauttaa heti, jotta ne ovat kunnossa ennen seuraavaa kautta.

Myös aseiden huollon laiminlyönti metsästyskauden jälkeen on valitettavan yleistä. Vaikka nimenomaan huolto on tärkeää, jotta aseen käyttöönotto seuraavan kauden alla on mahdollisimman sujuvaa ja helppoa.

Koiratutkien huolto kannattaa suorittaa heti kauden päätteeksi, ja ohjelmat pitää päivitettyinä pitkin vuotta, jotta käyttäjäkuormituksen huippuaikoina ei ole ongelmia.

Saitko yhteyttä?

Koiratutka kannattaa huoltaa, kun huoltotarve on vielä muistissa. Huolto on hyvä ajoittaa kauden ulkopuolelle, jolloin huollon viiveet eivät ole kohtuuttoman pitkiä, eikä laitteelle ole tällöin varsinaista käyttöä.

Merkittävä käyttäjäperäinen koiratutkiin liittyvä ongelma on päivitysten lataamisen lykkääminen ja liian lähellä kautta tapahtuva viime hetken käyttöönotto. Tällöin palvelimet ovat ruuhkaisimpia, päivitettävää on paljon ja aikaa vähän. Koiratutkien ja tutkaohjelmien käyttäjien kannattaa kauden ulkopuolellakin seurata laitevalmistajien uutisia, jotta laitteet pysyvät käyttökuntoisina koko ajan ja lisenssit ovat voimassa H-hetkellä.

Metsästysradiolle kannattaa myös suoda ajatus: oliko kuuluvuus kohdillaan? Onko antenni toimiva ja korvakuuloke ehjä?

Otsavaloja on hyvä olla useita jo siksi, että sellainen sattuisi edes tuurilla olemaan mukana tarpeen iskiessä. Kauden jälkeen tarkistetaan valojen toimivuus ja vaihdetaan hyytyneet paristot.

Kastuitko? Palelitko?

Kauden alla moni joutuu tyytymään vaateostoksillaan korvaavaan tuotteeseen, joka ei ehkä ole aivan sitä, mitä vaateparrelta tai kengiltä lähdettiin hakemaan. Ennen metsästyskautta tapahtuvassa ostoryntäyksessä valikoimat hupenevat hetkessä.

Virttyneen tai rikkoutuneen metsästysvaatteen tilalle kannattaa hankkia uusi heti, kun tarve ilmenee. Sama koskee jalkineita, joissa tavallisimmat koot myydään usein ensimmäisinä ja sopivan löytäminen saattaa olla yllättävän vaikeaa.

Repussa ja sen sisällössä havaitut puutteet on myös järkevää korjata viimeistään kauden lopussa. Jos tarvittavaa tavaraa ei tahdo löytyä kaupoista, listataan ne ja hankitaan sitä mukaa, kun saatavuus paranee.

Märän syksyn jälkeen tulee usein mieleen kumisaappaan käytännöllisyys, mutta jahtikauden ulkopuolella uusia jalkineita sovitettaessa vaelluskenkä saattaa vetää istuvuutensa takia pidemmän korren.

Älä luota muistiin

Kauden aikana tai heti sen jälkeen varusteiden todellinen käyttötarve ja sen mukaiset ominaisuudet ovat tuoreessa muistissa. Esimerkiksi märkä sorsanpyyntireissu merellä saa harkitsemaan kuivasäkkien hankkimista, mutta asia unohdetaan kauden päätteeksi. Tällöin seuraavanakin sorsastuskautena tullaan todennäköisesti kastelemaan kamppeet entiseen malliin. Mitä pidempi aika reissusta kuluu, sen tehokkaammin negatiiviset asiat unohtuvat ja positiiviset korostuvat. Puutteet kannattaa siis korjata heti, jotta seuraavalla kaudella ei ole edessä sama kurimus.

Jos hankintaa ei tehdä saman tien, kannattaa se kirjata ylös. Listan avulla muistetaan ostaa kuivasäkit sorsajahtiin, kivääri säänkestävänä, haulikko sen pääkäyttöön sopivana ja lämpimät passivaatteet, vaikka ostohetkellä vallitsisi kesän kuumimmat helteet. Metsästyskauden aikana tehty puutelista on rehellinen ja paikkansapitävä, eikä sitä kannata kyseenalaistaa enää myöhemmin.

Toisinaan pitkä viive johtaa suorastaan virheellisiin välinevalintoihin. Seuraavan kauden alla muistissa voi olla hämärä tarve esimerkiksi uudelle kiväärille. Koska on ehtinyt vierähtää tovi, valitaan kivääri värittyneiden muistikuvien perusteella. Hankinnan ominaisuudet saattavat poiketa merkittävästikin niistä, mitkä kauden aikana olisivat mielessä.

Lisää samasta aiheesta