Ungdomsredaktionen

Snart börjar det!

Snart har det åter igen gått ett år och ett nytt jaktår börjar. Innan hundarna kan släppas eller sjöfågeljakten inledas så är det för många duvjakten som gäller.

text Hanna Metsälä

Publicerad16.7.2020

Inled förberedelserna för djuvjakten som börjar den 10 augusti i god tid. Somliga har anlagt viltåkrar som nu växer så det knakar. Andra lägger ut spannmål av olika slag eller ärter som duvorna älskar. Väldigt många använder bulvaner. Snart knäpper viltkameran bilder av duvor, vilket betyder att lockandet med foder har lyckats.

Medan augusti närmar sig förbereder duvjägarna också säkra och bra pass. Kamouflagenät ger bättre skydd mot upptäckt eftersom sådana är terrängfärgade och lurar duvorna. Det går förstås att klara sig utan kamouflagenät eftersom buskar och små träd också döljer. Grön klädsel är A och O vid duvjakt.

Se över utrustningen

Försumma inte att se över utrustningen före jakten. Augustimorgnar kan vara kalla och kräver varm jägarklädsel. En rejäl ryggsäck bör jägaren ha och i synnerhet sådana med pall är praktiska på passet. Packa ner matsäck och någonting att dricka. Sen är det en annan femma om det finns tid för en kaffepaus; precis när jägaren tänker hugga in på smörgåsen så kommer det en duva flygande!

Kontrollera hagelgeväret före det nya jaktåret och putsa det vid behov. Byt choketuberna från dem du använder på banan till dem du jagar med och åk en sväng till patronbutiken.

När översynen är gjord återstår att ivrigt vänta på premiärmorgonen. För många är det duvorna som utgör inledningen på jaktåret, som sedan rullar i gång. Jag önskar er alla säkra skott och givande stunder i naturen!