Kun torni on todettu turvalliseksi, nostetaan ensin tavarat ja kiivetään perässä. Syksyn sateissa puiset rakenteet muuttuvat erittäin liukkaaksi, mikä kannattaa pitää mielessä sekä portaissa että ylhäällä tornissa!
Turvallisuus ensin

Turvallisesti tornissa

Kesä on hyvää aikaa tarkistaa metsästysrakenteiden kunto. Jos se jäi tekemättä, nyt on korkea aika.

Teksti Marko Mikkola Kuva Tero Salmela

Julkaistu5.9.2023

Mikäli kesäaikaan kaikki rakenteet tarkastettiin ja tarvittaessa korjattiin, on asia yleensä kunnossa. Erityisesti, jos rakentamisessa ja kunnostamisessa on käytetty säänkestäviä ruuveja.

Viimeistään ennen kiipeämistä on tarkistettava, että passitorni tai muu kiivettävä rakenne on kunnossa ja tukeva. Rakenteita ei kannata käyttää, mikäli ne vaikuttavat huterilta tai ei ole varmuutta siitä, milloin ne on tarkastettu. Tämä kannattaa pitää mielessä etenkin vieraana, jos kukaan ei ole maininnut rakenteiden kunnosta.

Kiipeä järjen kanssa

Kun passitorni on havaittu tukevaksi ja turvalliseksi, tulee vielä kiivetessäkin muistaa turvallisuus. Nostetaan ase lataamattomana suojuksessa, sitten muut varusteet ja vasta sitten kiivetään itse.

Kun käsissä ja selässä ei ole mitään ylimääräistä, on torniin nouseminen turvallisempaa. Myös tornista alas tultaessa ase on lataamattomana suojuksessa. Jos laskeuduttaessa ase kolahtaisi rakenteisiin, suojaa suojus asetta vaurioitumiselta.

Ennakoi, ennakoi, ennakoi

Passipaikalla tulee ennen metsästyksen aloittamista varmistaa turvalliset ja sallitut ampumasuunnat sekä tausta. Oma riistan kartalle merkityt passipaikat on hyvä keino siihen, että kaikki tietävät toistensa sijainnin tarkasti.

Muista, että turvallisuus lähtee asioiden miettimisestä etukäteen eikä vasta vahingon satuttua. Onko kaikki varusteet ja rakenteet tarkastettu tälle metsästyskaudelle? Jos ei, ota ne työlistalle ja vältyt varmemmin ikäviltä yllätyksiltä. Muistuta myös metsästyskaveriasi.

Turvallisuusasiat vaativat ennakointia ja tervettä maalaisjärkeä. Turvallista metsästyskautta!