Välj platsen där du vaktar så, att sikten och skjutavståndet är optimala.
Ungdomsredaktionen

Rådjursjakt på olika vis

Det finns nästan lika många sätt att jaga på som det finns jägare. Här några av dem som jag själv har jagat rådjur på.

Text och bilder Elisabeth Mattsson

Publicerad10.1.2022

Somliga jaktsätt har gått från generation till generation medan andra är alldeles nya. De geografiska skillnaderna påverkar vilka jaktsätt som används och hur de tillämpas. Samma tekniker kan tillämpas också på jakt efter annat vilt.

Med drivande hund

Det här är ett rätt vanligt sätt att jaga på och det är kanske det enklaste för jägaren. Det är inte nödvändigt med separata hundförare, vilket betyder fler skyttar på pass och större utsikter till fällning. Å andra sidan vet man inte vad slags vilt hunden driver. Om hundföraren går med hunden och märker att den i stället jagar exempelvis en hjort så kan han (eller hon) kalla in hunden.

En erfaren och välutbildad hund driver lyckligtvis oftast det vilt som ska jagas. Om samma hund jagar flera olika vilt så kan man före jakten låta den nosa på rådjursdoft, till exempel på klövar eller en bit päls.

Med hunden i koppel

Den här jaktformen kräver en hundförare med god kondition. Eftersom föraren går med hunden kan han välja vilket vilt hunden driver. I synnerhet när snön ligger så kan hundföraren direkt bryta ett drev på fel vilt och sätta hunden på rätt spår. Men föraren ska förstås kunna bedöma om spåren är färska! När vädret pendlar mellan plus och minus finns det mjuk snö under dagsfärska spår. På gårdagens spår har det under natten bildats ett tunt isskikt.

Ibland tar energin slut också för en hund.

Vaktjakt

Att vakta på viltet är ett utmärkt alternativ för den som inte har hund. Det kan göras på marknivå eller uppe i ett torn. Välj platsen så, att du kan sitta orörlig i flera timmar. I regel är det bäst att gå till passet på kvällen eftersom djuren då söker sig till åkrar och letar efter nattkvarter. Vaktandet har den fördelen att viltet oftast rör sig lugnt, vilket ger dig tid att sikta.