Kyttäyspaikka kannattaa valita niin, että näkyvyys ja ampumaetäisyys ovat hyvät.
Nuorten toimitus

Metsäkauriin metsästäminen eri tavoilla

Tapoja metsästää on melkein yhtä monta kuin metsästäjiä. Tässä on muutama tapa, joilla olen itse metsästänyt kaurista.

Teksti ja kuvat Elisabeth Mattsson

Julkaistu10.1.2022

Joitain kauriin metsästystapoja on opetettu sukupolvelta toiselle, kun taas toiset ovat täysin uusia. Alueelliset erot vaikuttavat siihen, mitä tapoja käytetään ja miten niitä sovelletaan. Samoja tekniikoita voi soveltaa myös muun riistan metsästykseen.

Ajavan koiran kanssa

Tämä yleisesti käytetty metsästystapa on ehkä helpoin metsästäjälle. Erillisiä koiramiehiä ei välttämättä tarvita, joten passipaikoille saadaan enemmän metsästäjiä ja näin on suuremmat mahdollisuudet saada saalista. Toisaalta tällöin ei ollenkaan tiedetä, mitä koira ajaa.

Jos koiran ohjaaja kävelee koiran kanssa ja huomaa, että se ajaakin esimerkiksi peuraa, koira voidaan ottaa jäljeltä pois. Kokenut ja hyvin koulutettu koira osaa onneksi yleensä ajaa sitä, mitä metsästetäänkin. Jos sama koira metsästää montaa eri riistaeläintä, voi ennen metsästyksen alkua antaa sen haistella metsäkauriin hajua taljanpalalta tai sorkista.

Hihnan päässä olevan koiran kanssa

Tämä metsästysmuoto vaatii yhden koiran ohjaajan, jolla on oltava hyvä kunto. Koiran kanssa kuljettaessa pystyy valikoimaan, mitä riistaa koira ajaa. Varsinkin, kun maassa on lunta, voi heti katkaista väärän riistaeläimen ajon ja näyttää oikean riistan jäljet. Ohjaajan tosin pitää pystyä arvioimaan, ovatko jäljet tuoreet. Kun sää vaihtelee plussan ja miinuksen välillä, saman päivän jälkien alla on pehmeää lunta. Edellisen päivän jälkien päälle on yön aikana kehittynyt pieni jääkerros.

Joskus energia loppuu koiraltakin.

Kyttääminen

Kyttääminen on oiva vaihtoehto, jos ei ole koiraa. Kyttääminen voi tapahtua metsästystornista tai maasta käsin. Paikka kannattaa valita niin, että siinä jaksaa pysyä liikkumatta monta tuntia. Yleensä kannattaa mennä passipaikalle illalla, koska silloin eläimet hakeutuvat pelloille ja etsivät yösijaa. Kyttäämisen hyvä puoli on, että riista yleensä liikkuu rauhallisesti ja on hyvin aikaa tähdätä.