Ungdomsredaktionen

Nyttan av att vara ute i naturen

Att ströva omkring i skogen är nyttigt för både jägare och annat friluftsfolk.

Text och bild Mika Linna

Publicerad7.3.2023

I skogen lär man sig om djurens vanor och var de brukar ha sin gång. Dessutom får man bättre flås och ökad terrängkännedomen, inte minst för nästa jakt. Man går ner i varv och det balanserar upp vardagens höga tempo. 

Rent generellt rekommenderar jag er alla att tillbringa tid i skogen, oavsett om ni jagar eller inte. Det är vettigt att skaffa sig en hobby som tar en ut i skogen, som fågelskådning, vandring eller fotografering. 

Naturfotografering som hobby

För mig har det främst varit fotograferandet som har fört mig ut i skogen. Ungdomar under 15 får ju inte ströva omkring ensamma med en hagelbössa. Dessutom är fotograferingen givande. Ibland blir det pangbilder, som i fjol våras när jag knäppte ett rådjur. 

Tillsammans med en kamrat gick jag till en närbelägen åker för att se efter om där fanns rådjur. Väl framme vid åkerkanten upptäckte vi tre rådjur som betade på andra sidan åkern. Vi gjorde en kringgående manöver för att komma närmare, och stod stilla när de höll huvudet uppe. När hundra meter återstod stannade vi och väntade. Bit för bit klev den betande råbocken närmare oss och befann sig till slut bara ett tjugotal meter ifrån. Jag hann knäppa ett par fina bilder av den innan den försvann med några språng in i skogen. 

Det är situationer som denna som gör att jag gillar att fotografera. Det ger mig en orsak att ströva i skogen, och där får jag se och höra allt möjligt. 

Fotograferingen och jakten sammanfaller delvis 

Fotograferingen är väl det naturintresse som ligger allra närmast jakten. Man försöker komma så nära djuret som möjligt, antingen genom att låta djuret komma till sig eller själv smyga närmare för att få en bra bild. Utanför älgjaktssäsongen har jag också försökt ta mig till skallet med kameran när hunden skäller på en älg. Taktiken är till stora delar den samma.