Maten

Med saftig björnsmak

Björnköttet är mörkt med kraftig smak och passar därför fint till grytor och såser.

Text Kati Pohja  Bilder Laura Riihelä

Publicerad9.11.2021

Här i vårt land fälls uppskattningsvis 150 till 300 björnar om året, vilket betyder att köttet inte är tillgängligt för alla. På hösten går det att hitta björnkött i välsorterade köttaffärer, färskt eller fryst. Björn finns också som konserv.

Vid tillagningen av färskt eller fryst björnkött ska du komma ihåg att inte mediumsteka biffarna på grund av trikinfaran. Björnköttet ska alltid vara genomstekt, det vill säga minst 70 grader. Frysboxen tar däremot inte livet av trikinerna.

 

Björn a la Moskva

Cirka 4 portioner

 

Ca 600 g björnkött, exempelvis bog eller stek

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk olja

1–2 ryska saltgurkor

1 tsk paprikamjöl

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

¼ tsk cayennepeppar

1 köttbuljongtärning

3 msk vetemjöl

1 pkt (170 g) blåmögelost

1 burk (120 g) smetana

 

Tärna köttet till munsbitar. Skala och finfördela lökarna. Hetta upp fettet i en stekpanna och bryn hälften av köttet under omrörning. Tillsätt fett vid behov. Häll köttet i grytan. Koka upp vatten och häll det i grytan. Upprepa med resten av köttet.

Hetta upp mera fett i en stekpanna och sautera lökarna. Tillsätt de tärnade saltgurkorna, kryddorna och den smulade buljongtärningen. Rör om och häll i grytan.

Strö vetemjölet i grytan. Rör om. Tillsätt vatten så det täcker ingredienserna. Tillsätt den smulade mögelosten och smetanan. Lägg på locket och ställ grytan i ugnen på 150 grader i ungefär 1 ½ timme.

Servera med kokt potatis eller potatismos.

Med det här receptet kan du också laga grytan på älg, hjort och bäver.

 


 

Gräddig björnskav

Cirka 4 portioner

 

Ca 600 g björnkött, tex bog eller stek (fryst) 1 msk smör 1 msk olja 1 tsk salt ½ tsk svartpeppar 3–4 dl mörkt öl 1–2 dl matgrädde

Skär bort eventuella hinnor från köttet. Skär sedan köttet i tunna flarn med vass kniv.

Hetta upp smöret och oljan i en gryta. Bryn köttet i smärre partier under omrörning. Krydda med salt och svartpeppar. Upprepa proceduren tills allt kött är brynt.

Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt 3 dl öl. Låt sjuda på mild värme i cirka en timme. Tillsätt öl eller vatten om köttet börjar torka.

Tillsätt grädden när köttet börjar bli mört. Låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills såsen känns lagom tjock.

Avsmaka och krydda vid behov. Servera tillsammans med potatismos eller rotfruktsmos och lingon.

 

Ett tips: Krydda gärna björnskavet med persilja och timjan.

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit