Inled tränings­säsongen i god tid. I de första träningspassen med luftgevär deltar ofta hela familjen. På bilden min lillebror Santtu Niskala.
Ungdomsredaktionen

Mångsidig träning inför jaktsäsongen

Innan det nya jaktåret börjar förbereder jag mig med ett mångsidigt skytteprogram.

Text och bilder Siiri Niskala

Publicerad30.6.2023

I min jaktförening betonar vi att det är viktigt att träna. För dem som deltar i älgjakten rekommenderas att åtminstone en gång under sommaren åka till skjutbanan för att träna och skjuta in geväret. Min förening bokar några träningsdagar på skjutbanan i Peltojärvi som är öppna för samtliga medlemmar. 

Där kan vi bland annat öva på rörliga djurtavlor. 

Ett kulfång som samlar upp kulorna gör det enkelt att återvinna blyet och skona miljön.
Det finns tavlor av alla de slag för luftgevärsskytte.

Skaffa rutin med luftgevär

Dessutom kompletterar jag skjutbanedagarna med luftgevärsskytte hos farmor. Till mina sommarfavoriter hör att utmana farfar på en lekfull tävling i precisionsskytte. 

Övningspatronerna för studsare är dyra. Träning med luftgevär är speciellt för unga jägare ett billigt sätt att öka precisionen och nöta in rutiner. 

Oftast krävs det ingen licens för ett luftgevär, så det är ett enkelt sätt att komma igång med skyttet. Men att jaga med luftgevär är däremot förbjudet i vårt land. 

Den som skjuter med luftgevär på privat mark ska tänka på säkerheten och får inte störa grannarna eller grannskapet. Efteråt samlar vi in det mesta av de skjutna blykulorna och för dem till återvinningen. 

Vårt luftgevär har ett sikte med en röd eller grön punkt, men alternativen är många.

Bli du med geväret före jakten 

Hagelgeväret är en nyare bekantskap för mig än studsaren och därför är det viktigt för mig att träna på en riskfri plats med pappa som instruktör. Jag inledde träningen med att studera träffbilderna för hagelsvärmar på olika avstånd för att sedan övergå till lerduvor. Även om haglen tenderade att undvika lerduvorna så lät jag mig inte nedslås; bara övning gör en till mästare! 

En jägare som har övat på skytte i olika situationer har redan nått halvvägs till det fällande skottet. En god och ansvarsfull jägare övar och har koll på vad han eller hon kan och inte kan!