Jaktövervakarna bistår myndigheterna
Det hör till jaktvårdsföreningarnas lagstadgade uppgifter att övervaka jakten inom sitt verksamhetsområde. Den här uppgiften sköts av bortåt 2 000 frivilliga jaktövervakare och ingår i jaktvårdsföreningarnas offentliga förvaltningsuppgifter.
Jaktövervakarna har gått en utbildning som ordnas av Finlands viltcentral. De är personer som besitter lämpliga personliga egenskaper för uppgiften och har blivit föreslagna av jv-föreningen och utnämnda av viltcentralen.
Eftersom jaktövervakarna bor på orten sker övervakningen ofta i samband med personens egen jakt eller vid viltvårdsarbete. Men övervakarna deltar också i gemensamma uppdrag tillsammans med polisen eller gränsbevakningen. Övervakarna uppmuntras också att samarbeta med grannföreningarna och utbyta utnämningsförslag med varandra. På det viset kan övervakarna jobba inom varje jaktvårdsförening där de har blivit föreslagna och utnämnda.
Budbärare och informatörer för jakten
Med större synlighet i verksamheten ökar risken för att åka fast samtidigt som övervakarnas instruktioner och rådgivning påverkar attityderna till och åsikterna om jakten i positiv riktning. På det här viset ökar jägarnas medvetenhet om vikten av att följa jaktlagstiftningen.
Övervakarna ska ingripa när de upptäcker ett brott, annars ser djungeltelegrafen till att övervakningen tappar trovärdighet. Ofta är tröskeln lägre för att berätta för en jaktövervakare om oegentligheter än att kontakta myndigheterna. Det är därför viktigt att övervakaren tar vara på bitar av information och vidareförmedlar dem till exempelvis polisen.
Tillsammans är vi starkare
En jaktövervakare följer med att jakten och viltvården bedrivs lagligt i hans eller hennes verksamhetsområde och anmäler uppdagade oegentligheter till jakträttsinnehavaren, jakträttsägaren eller polisen. I statsmarker ska observationer av jaktbrott anmälas till Forststyrelsens jakt- och fiskeövervakare.
Vi har noterat att övervakningssamarbetet mellan jv-föreningar får mera råg i ryggen när patrullerna inkluderar folk från annan ort. Gemensamma patruller med polisen, gränsbevakningen eller Forststyrelsen upplevs som effektiva eftersom myndighetspersonen bidrar med auktoritet medan jvf-övervakaren står för lokalkännedom.
Jaktövervakarens uppgifter och rättigheter
En jaktövervakare har i uppgift att följa med att jakten och viltvården bedrivs lagligt i hans eller hennes verksamhetsområde och anmäler uppdagade oegentligheter till de övervakande myndigheterna, Finlands viltcentral, jakträttsinnehavaren och jakträttsägaren. Övervakaren bistår dessutom polisen och övriga myndigheter vid övervakningsuppdrag.
En jaktövervakares verksamhetsområde består av den jaktvårdsförening där han eller hon är utnämnd till jaktövervakare.
En jaktövervakare har rätt att granska
- en jägares identitet
- att jägaren har jakträtt
- att jägaren har betalat jaktvårdsavgiften (jaktkortet)
- att skjutprovet är avlagt (skjutprovsintyget)
- jaktredskapen (att gevären, patronerna, pilbågarna och pilarna är lämpliga för jakten)
- jaktmetoderna
Jaktövervakaren ska på begäran visa intyg på rätten att fungera som jaktövervakare.
Övervakningsplan för regioner med vargrevir
Jaktövervakningen ska helst införas i jaktvårdsföreningens verksamhetsplan och budgetmedel avsättas.
I synnerhet jaktvårdsföreningar som finns i trakter med vargrevir bör göra upp en plan för jaktövervakningen. Det hör till jv-föreningarnas lagstadgade uppgifter att bistå myndigheterna som övervakar att jaktlagen efterlevs, vilket är infört i förvaltningsplanen för vargstammen. Enligt planen ska jv-föreningar i regioner med vargrevir fästa särskild uppmärksamhet vid planeringen och verkställandet av jaktövervakningen.
Det går smidigt att rapportera övervakningsfallen i tjänsten Oma riista. Jaktövervakaren kan anteckna fallet i telefonen genast på platsen eller senare hemma. Informationen vidareförmedlas till verksamhetsledaren för godkännande.