Maten

Älglever

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad11.1.2024

Under 2024 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.


 

Min uppmaning till alla älgjägare: Ta tillvara varje leverbit ni lyckas få tag på! Älglever är en klockren råvara.

 

Fyra portioner

4 skivor älglever à 160 gram

mjölk

vetemjöl

8 hela små inkokta rödbetor

1 dl hackad gul lök

1 dl kapris

2 st saltgurkor

12 skivor rökt sidfläsk

smör

ruccola till garnering

 

Putsa bort hinnan från levern. Skär levern i skivor och lägg skivorna i en form.

Häll över mjölk, så att levern täcks och låt den stå i kylskåpet över natten. Följande dag torkar du av leverskivorna.

Panera levern genom att vända skivorna i vetemjöl. Stek levern i en stekpanna med smör tills de är medium. Smaksätt med salt och peppar.

Baka baconskivorna på en ugnsplåt i 170 grader i 10 minuter.

Hacka löken. Lägg en klick smör i en kastrull och värm rödbetor, lök och kapris.

Servera levern med rödbeta, bacon, kapris och saltgurksskivor. Garnera med ruccola.