Ungdomsredaktionen

Husse och hund i form till hösten

Grunden för god jaktkondition bygger man utanför jaktåret. Det är viktigt med regelbunden motion för både husse (eller matte) och hund.

text och bilder Reetta Hokkanen

Publicerad14.5.2020

Hundarna utgör en hörnsten för jakten här i landet. De är avlade för att jobba tillsammans med sin förare under förhållanden som kan vara krävande. Det behöver väl knappt ens sägas att våra jakthundar måste vara i god fysisk kondition före jakt- eller provsäsongen. Inte löper ju en människa en hel maraton eller ens en halv utan att bygga upp konditionen och förbereda sig med omsorg. Det samma gäller också för de fyrbenta.

För många hundar börjar tävlingssäsongen – exempelvis älgskall eller drevprov – tidigt på hösten och konditionen är avgörande för framgång. Hundarna som deltar i SRVA-verksamheten ska vara i form året om. Jakthundarna är på sätt och vis toppidrottare. Oavsett om det handlar om drivande, skällande eller ställande hundar eller grythundar så är uppgiften fysiskt tung och ansträngande.

Upprätthåll konditionen

I slutet av säsongen är det väldigt enkelt att upprätthålla hundens kondition. Motion och aktiviteter dagligen borgar för att hunden är i god form och orkar när jakten börjar. Att cykla med hunden och skida med sele är utmärkta sätt att upprätthålla och höja konditionen. Bägge ger hunden mera kraft, fart och uthållighet. Simning efter exempelvis en båt är också en utmärkt motionsform. Den dagliga promenaden utgör ett steg i rätt riktning.

Längden på cykelsäsongen i vårt land varierar med väderleken, men den som börjar cykla efter vintern ska vara uppmärksam på underlaget och på att hundens tassar är känsliga. Även om hunden redan skulle vara i god form så är det inte säkert att tassarna genast klarar av löpning på hårt underlag. Hela säsongen kan bli fördärvad av trasiga trampdynor eller ömmande leder om husse eller matte går ut för hårt i början. Öka på träningsdoserna behärskat och efter hand.

Det är oerhört viktigt att variera träningen, exempelvis i backig terräng med varierande tempo. På det viset vänjer sig hundens muskler vid varierande belastning. Beroende på hundens kondition kan veckoprogrammet bestå av 1-2 tunga pass och 2-3 lätta för återhämtning. Simning är en utmärkt återhämtande motionsform. Innan jaktsäsongen börjar borde hunden löpträna flera hundra kilometer för att säkert vara i god form när jakten börjar.

Både på träning och jakt ska husse/matte vara noga med vätskebalansen, återhämtningen och fodret. En hund som är i god kondition återhämtar sig från fysisk ansträngning klart snabbare än en hund i dålig kondition. Dessutom håller riktigt upplagd träning lederna i skick. Träningen är också ett utmärkt sätt att förebygga skador. En hund med matte (eller husse) i god kondition är ett glatt och uthålligt ekipage i jaktmarkerna! 


Presentation:

Jag heter Reetta Hokkanen, är 16 år och bor i Suomussalmi. Jakten och hundarna upptar en stor del av min vardag. Jag jagar allt vilt från fåglar till klövdjur och stora rovdjur.