Nuorten toimitus

Koirat – ja isäntä –kuntoon syksyksi

Pohja hyvälle metsästyskunnolle rakennetaan jahtikauden ulkopuolella. Säännöllinen liikkuminen on tärkeää niin koiralle kuin ohjaajalle.

teksti ja kuvat Reetta Hokkanen

Julkaistu14.5.2020

Koirat ovat yksi metsästysharrastuksemme peruspilareista. Ne on jalostettu työskentelemään vaativissakin olosuhteissa yhteistyössä ohjaajan kanssa. On sanomattakin selvää, että metsästyskoiriemme tulee olla hyvässä fyysisessä kunnossa ennen jahti- tai kilpailukautta. Eihän ihminenkään lähde juoksemaan maratonia, tai edes puolikasta, ilman kunnollista valmistautumista ja kunnon kohottamista. Sama pätee myös nelijalkaisiin.

Monien koirien kilpailukausi esimerkiksi hirvenhaukku- tai ajokokeissa alkaa heti alkusyksystä ja kunto on olennainen osa menestystä. SRVA-toiminnassa työskentelevien koirien tulee olla kunnossa läpi vuoden. Metsästyskoirat ovat tavallaan huippu-urheilijoita. Olipa kyseessä ajava, haukkuva, seisova tai vaikkapa luolassa työskentelevä koira, on sen tehtävä fyysisesti kuormittavaa ja raskasta.

Kunnon ylläpitäminen

Koiran kuntoa on loppupeleissä todella helppoa ylläpitää. Päivittäinen liikunta ja aktivointi takaa hyväkuntoisen ja jaksavan koiran jahtikaudelle. Pyöräily koiran kanssa ja valjakkohiihto ovat erinomaisia kunnon ylläpitäjiä ja kohottajia. Molemmissa koiran voima-, vauhti- ja kestävyysominaisuudet paranevat. Uinti vaikkapa veneen perässä on myös loistavaa harjoittelua. Jokapäiväinen kävelylenkkikin on askel oikeaan suuntaan.

Pyöräilykauden pituus vaihtelee Suomessa sääolosuhteiden mukaan, mutta talven jälkeen pyöräilyn aloittavan tulee huomioida pyöräilyalustat ja koiran tassujen herkkyys. Vaikka koira olisikin jo hyvässä kunnossa, eivät sen tassut välttämättä kestä kovalla alustalla juoksutusta heti alkuun. Koko loppukausi voi mennä pilalle rikkinäisten anturoiden tai nivelten takia, jos alussa lähdetään liikkeelle liian rajusti. Juoksutuksen määrää tulee lisätä pikkuhiljaa ja hallitusti.

On erittäin tärkeää tehdä harjoittelusta vaihtelevaa esimerkiksi mäkisellä maastolla ja erilaisilla nopeuksilla. Näin koiran lihakset tottuvat erilaisiin rasituksiin. Koiran kunnon mukaan voi viikon aikana tehdä 1–2 raskasta ja 2–3 kevyttä, palauttavaa lenkkiä. Uinti toimii hyvänä palauttavana liikuntana. Ennen metsästyskauden alkua koiralle olisi suotavaa saada useampia satoja kilometrejä juoksutreeniä, jotta koira on varmasti hyvässä kunnossa jahtiin.

Harjoittelussa kuin myös metsästyksessä tulee huomioida riittävä nesteytys, palautuminen ja oikeanlainen ruokinta. Hyvässä kunnossa oleva koira palautuu fyysisestä rasituksesta huomattavasti huonokuntoista paremmin. Lisäksi nivelet pysyvät kunnossa oikeanlaisella liikuttamisella. Liikunta ehkäisee erinomaisesti koirien loukkaantumisia ja vammoja. Hyvässä kunnossa oleva koira ja sen ohjaaja ovat iloinen ja jaksava parivaljakko metsästyksen tiimellyksessä!


Esittely

Olen Reetta Hokkanen, 16-vuotias suomussalmelainen. Metsästys ja koirat ovat iso osa arkeani. Metsästän kaikkea riistaa linnuista sorkkaeläimiin ja suurpetoihin.