Första hjälpen är att man plockar isär avfyrningsmekanismen och putsar den grundligt.
Säkerheten framför allt

Ett krånglande gevär utgör en säkerhetsrisk

Så här på våren när den livligaste jaktsäsongen är över för de flesta är tiden den rätta för att kolla att jaktgeväret fungerar som det ska.

Text och bild Tero Kuitunen

Publicerad8.3.2024

Ett jaktgevär är en mekanisk apparat som kan drabbas av fel. Somliga fel är sådana att de fördärvar jakten; det säger klick i stället för pang när du kröker fingret om avtryckaren. Eller så blir det en obegriplig bom. Eller någonting annat märkligt.

Här gäller det att inse, att alla tillbud av det här slaget indikerar att vapnet som helhet betraktat inte fungerar som tillverkaren har tänkt sig. Vilket innebär en risk för allvarlig fara.

Alltså. Om det under jaktåret inträffar ett enda missöde av det här slaget så ska skytten skrida till handling.

Ett ovårdat gevär fungerar slumpartat

Om geväret klickar beror det oftast på att kraften i slagstiftets mekanism inte når tändhatten. Här består första hjälpen av att man plockar isär avfyrningsmekanismen och putsar den grundligt. Igenbeckad gammal vapenolja, barr, sandkorn med mera som inte har i mekanismen att göra ska putsas bort för att mekanismen ska fungera pålitligt och korrekt. Passa samtidigt på att kolla att de enskilda delarna är hela.

Efter rengörningen smörjer du delarna med ett tunt lager köldtålig kvalitetsvapenolja. Använd helst en modern vapenolja som inte förlorar sina egenskaper med tiden och förvandlas till tjära.

I synnerhet på gevär är det skäl att kolla att skruvarna är åtdragna. Bommar du målet kan det bero på att någon skruv i kikarsiktets fästen eller i stocken är lös.

När servicen är gjord på studsaren rekommenderar jag en sväng till skjutbanan för att kolla att geväret faktiskt fungerar och skjuter som det ska; därefter kan du med frid i sinnet vänta in följande säsong. Om du däremot noterar någonting märkligt när du provskjuter ska du vända dig till en vapensmed.

Vapensmeden ger sinnesfrid

Här i landet finns en oändlig mängd vapen som aldrig har sett vapenvård och kvaliteten är tyvärr därefter. Om du tvivlar på ditt eget kunnande så är vapensmeden en bra lösning också för vapenvården.

Det förnuftiga är att alltid lämna in geväret till vapensmeden så fort du misstänker att någonting inte står rätt till. Smeden känner till de typiska felen hos olika gevär och kan lokalisera problemet. Ibland kan det faktiskt finnas ett alldeles konkret fel, som en sliten eller trasig del, vilket i värsta fall kan bli livsfarligt för skytten.


Mera om samma ämne

Säkerheten framför allt

Tänk efter före på sjöfågeljakten!

5.7.2024
Säkerheten framför allt

Både se och synas också på vintern

11.1.2024
Säkerheten framför allt

Sitt säkert uppe i tornet!

5.9.2023