Ensiapuna voi purkaa laukaisukoneiston ja puhdistaa sen perusteellisesti.
Turvallisuus ensin

Temppuileva ase voi olla turvallisuusriski

Näin keväällä, kun kiivain metsästyskausi on useimmilla ohi, on aika huolehtia metsästysaseen turvallisesta toiminnasta.

Teksti ja kuva Tero Kuitunen

Julkaistu8.3.2024

Metsästysaseet ovat mekaanisia laitteita, joihin voi tulla vikoja. Osa vioista on sellaisia, että ne pilaavat metsästysreissun tai aiheuttavat vaaratilanteita: ase sanoo ”naks”, kun sormen koukistusta pitäisi seurata pamahdus tai laukaus menee selittämättömästi ohi.

Tällaiset tapahtumat viittaavat siihen, ettei asekokonaisuus toimi valmistajan suunnittelemalla tavalla ja silloin niihin voi liittyä myös vaaran mahdollisuus. Jos metsästyskaudelta tulee mieleen yksikin tällainen tapahtuma, on aika toimia.

Likainen ase toimii tuurilla

Laukeamattomuuden syynä on useimmiten se, ettei iskukoneiston voima välity nalliin. Ensiapuna voi purkaa laukaisukoneiston ja puhdistaa sen perusteellisesti.

Pikeentyneet vanhat aseöljyt, havunneulaset, hiekanmuruset ja kaikki muu koneistoon kuulumaton pitää saada pois, jotta se toimii turvallisesti ja vain liipaisinta painettaessa. Samalla tarkastetaan osien kunto, ettei niistä ole murtunut paloja tai vastaavaa.

Puhdistuksen jälkeen osat voidellaan ohuesti laadukkaalla, pakkasta kestävällä aseöljyllä. Mieluusti modernilla sellaisella, joka ei menetä liuottimiaan ja muutu ajan kuluessa ongelmia aiheuttavaksi tervaksi.

Erityisesti kivääreistä on syytä tarkistaa ruuvien kireys. Ohiampuminen voi saada selityksen siitä, että esimerkiksi kiikarin jalan tai tukin kiinnitysruuvit ovat löystyneet.

Jotta tulevaan kauteen voi huolto-operaation jälkeen lähteä rauhallisin mielin, on syytä käydä ampumaradalla kokeilemassa aseen toiminta. Jos siellä havaitset yhdenkin kummastusta aiheuttavan asian, on aika turvautua ammattilaisen apuun.

Aseseppä antaa mielenrauhaa

Suomessa on käytössä lukematon määrä aseita, joiden laadusta kertoo parhaiten se, ettei niitä ole koskaan huollettu. Jos omat taidot epäilyttävät, asesepän palvelut ovat hyvä ratkaisu myös perushuoltoon.

Keskeistä on toimittaa ase ammattilaisen arvioitavaksi aina, jos toimintakunto epäilyttää. Asesepät tuntevat aseiden ”tyyppiviat” ja osaavat tutkia, mistä ilmiö johtuu. Joskus aseessa on vika, esimerkiksi rikkoontuminen tai osien kuluminen, joka voi tehdä siitä pahimmillaan hyvinkin turvattoman.


Lisää samasta aiheesta