Maten

Dillkött på viltkött

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad3.5.2024

Tillagningen av köttet

2 gula lökar

2 vitlökar

1 morot

800 g viltstek

2 lagerblad

6 kryddpepparkorn

4 kvistar timjan

4 kvistar dillstjälkar

Salt

 

Skala löken och skär den i klyftor. Skala vitlöken och skär moroten i bitar. Lägg det i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Täck med vatten och låt koka tills köttet är mört, ca 1.5 timme. Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Spara buljongen.

 

Dillsås

1 gul lök

2 morötter

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 liter buljong (från köttet)

3 dl grädde

ättika 12 %

socker

salt

1 dl fint skuren dill

 

Skala löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär den i slantar. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet utan att det får färg. Häll i buljongen under kraftig vispning.

Tillsätt morötterna, köttet och löken och låt koka tills morötterna är mjuka. Späd eventuellt med mera buljong ifall såsen blir för tjock.

När morötterna är mjuka häller du i grädden. Smaka av med ättika, socker och salt. Tillsätt slutligen finskuren dill. Servera med kokt potatis.

Mitt tips: Vid glutenallergi går det bra att använda maizenamjöl i stället för vetemjöl. Ett annat tips är att smaksätta såsen med pepparrot i stället för med dill.

Mera om samma ämne