Maten

Duvbröst inlindade i sidfläsk

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad5.7.2024

4 portioner

 

1 dl hackad gul lök

6 duvbröst

6 skivor rökt sidfläsk

3 dl kantareller

salt och peppar

 

Skala och hacka löken. Salta och peppra duvbrösten. Vira en skiva rökt sidfläsk runt varje duvbröst.

Stek duvbrösten i stekpannan tills de har en vacker färg. Duvbrösten behöver inte vara helt genomstekta. De får gärna vara lite rosa inuti, annars riskerar de att bli torra.

Bryn kantarellerna tills de är gyllenbruna. Salta, peppra och tillsätt den hackade löken.

Servera de stekta duvbrösten tillsammans med kantarellröran.

 


 

Pepparsås

 

½ gul lök

½ äpple

½ msk grönpeppar

½ msk svartpeppar

smör

2 ½ dl buljong

2 ½ dl grädde

½ dl crème fraiche

25 g smör

salt och peppar

 

Skala lök och äpple och skär dem i bitar. Fräs grönpeppar och svartpeppar i en klick smör. Tillsätt löken och äpplena.

Häll på buljongen och koka tills vätskan har reducerats till hälften. Tillsätt grädden och låt såsen koka i cirka 30 minuter. Ifall du vill att såsen ska ha en tjockare konsistens reder du av den med maizenamjöl. Mixa såsen och sila den.

Tillsätt crème fraiche och smör. Smaka av med salt och eventuellt med mera peppar.

Servera gärna såsen så att den är skummig.

 


Hasselbackspotatis

 

600 g potatis

lite matolja

1 dl riven gräddost

salt

peppar

 

Skala potatisen, skär upp dem på toppen och lägg dem i en oljad ugnsform.

Salta och peppra på potatisen, och strö lite riven ost på toppen. Stek hasselbackspotatisen i ugn på 175° tills de är mjuka och har fått en fin färg.

Mera om samma ämne

Ungdomsredaktionen

Apropå älgrecepten i släkten

3.5.2024
Maten

Vilda wallenbergare

3.5.2024