Säkerheten framför allt

Både se och synas också på vintern

Glöm inte varselfärgerna på vintern!

Text Marko Mikkola Bild Jari Niskanen

Publicerad11.1.2024

Den orange varselklädseln är starkt förknippad med jakten på de licensbelagda hjortdjuren eftersom det i många år har varit lagstadgat att bära synlig klädsel. Jägare som inte är klädda i enlighet med jaktförordningen har alltså ingenting på en jakt att göra!

Men färgen på klädseln på vinterjakt har ändå inte fått särskilt mycket uppmärksamhet, bortsett från snödräkten, som inte höjer säkerheten utan är enbart till för att hjälpa jägaren komma till skott.

Orange klädsel ända till ansmygningen

En orange luva eller ett plagg som täcker överkroppen gör jägaren väldigt mycket synligare på vintern för alla andra som rör sig i naturen. Se alltså till att du är synlig ända tills du inleder ansmygningen mot viltet!

En toppjägare kan bära en orange huvudbonad ända tills han eller hon ser fågeln i trädet och börjar smyga till ett lämpligt avstånd för skottet. Då kan han stoppa den orange luvan i ränseln eller fickan för att smälta in i terrängen. Även kikaren hör till toppjägarens basutrustning. Med kikaren studerar jägaren fågeln i fråga och kollar att terrängen bakom fågeln är säker.

Varselfärger också vid grytjakt

Orange klädsel är ett klokt val också vid vinterjakt med grythund. När skyttarna väntar på att djuret ska fly underifrån ladan eller inifrån grytet så händer allting fort när det väl händer. Jägarna har förstås placerat sig så, att samtliga har en riskfri skjutsektor. Men situationen lever om den drar ut på tiden. Om var och en då kan ta fram och på sig en orange väst så har sällskapet en säkerhetsfaktor till på plats. Om djuret flyr överraskande är det alltid lättare att urskilja jaktkamraterna om de är klädda i varselfärg.

Låt oss alltså göra säkerhetsaspekten till rutin och inte skygga för att klä oss i orange!


Mera om samma ämne