Turvallisuus ensin

Näy ja näe – turvallisesti talvijahdeissa

Huomiovärejä ei tule unohtaa myöskään talvella.

Teksti Marko Mikkola Kuva Jari Niskanen

Julkaistu11.1.2024

Oranssi huomiovaatetus yhdistetään vahvasti pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästykseen, koska siinä näkyvän vaatetuksen käytölle on pitkä lakisääteinen tausta. Metsälle ei ole asiaa, ellei vaatetus ole metsästysasetuksen mukainen.

Talvisissa metsästysmuodoissa vaatetuksen väriin ei ole kiinnitetty paljoa huomiota, ellei lumipukua lasketa. Lumipuku ei kuitenkaan lisää turvallisuutta, vaan pelkästään edesauttaa onnistuneeseen ampumatilanteeseen pääsemistä.

Oranssia päälle hiipimiseen asti

Oranssi pipo tai ylävartalon peittävä vaate parantaa valtavasti myös talvella metsästäjän näkymistä muille luonnossa liikkujille. Oma näkyvyys kannattaa varmistaa aina siihen asti, kun lähdetään hiipimään kohti riistaa.

Esimerkiksi latvalinnustaja voi käyttää oranssia lakkia, kunnes näkee linnut puissa ja aloittaa lähestymisen sopivalle ampumaetäisyydelle. Lähestyessä maastoon sulautuminen on tärkeää, ja oranssi lakki joutaa reppuun tai taskuun. Kiikarit ovat latvalinnustajan toinen perusvaruste. Niillä nähdään ja varmistetaan ammuttava kohde sekä turvallinen ampumatausta ennen laukausta.

Huomiovärejä myös luolapyyntiin

Oranssi vaatetus on viisas valinta myös talvisiin luolakoirajahteihin. Kun ampujat odottavat eläimen pakenemista ladon alta tai pesästä, tulevat ampumatilanteet nopeasti. Metsästäjien sijoittumisella pyritään varmistumaan, että ampumasektori on aina vapaa. Tilanne voi kuitenkin venyessään elää. Jos jokaisella on ottaa repusta oranssi liivi ja pukea se päälleen, olisi jälleen yksi turvallisuusvarmistus tehty. Jos pakeneva eläin yllättää, oranssiin pukeutunut henkilö erottuu aina paremmin nopeassa tilanteessa.

Otetaan turvallisuuden huomioiminen rutiiniksi eikä ujostella oranssin vaatetuksen käyttämistä.


Lisää samasta aiheesta