Älgstek i gräddsås
Publicerad7.3.2025En saftig slottsstek är en utmärkt söndagsmiddag. Om du kokar en sås på skyn höjs rätten ännu ett snäpp.
800 g älgstek
1 tsk salt
2 gula lökar
2 äpplen
10 kryddpepparkorn
1 morot
4 st lagerblad
5 ansjovisfiléer
1 knippe timjan
5 dl grädde
2 msk maizenamjöl
2 msk svartvinbärsgelé
Salt och peppar
Gnid in älgsteken med salt och peppar. Bryn köttet i en stor kastrull.
Skala lök och äpple, skär dem i klyftor. Skär moroten i slantar.
Tillsätt lök, äpple, morot, salt, kryddpeppar, lagerblad, ansjovisfiléer och timjan tillsammans med köttet. Häll på vatten, så att det täcker köttet och grönsakerna.
Låt koka under lock i cirka 1 ½ timme. Koktiden beror på vilken del av älgen du använder. Köttet är klart när du enkelt kan sticka en kniv eller en sticka genom köttet.
Ta upp älgsteken ur kastrullen. Koka buljongen tills vätskan har reducerats till hälften. Häll i grädden.
Ifall du vill ha en tjockare sås reder du av med maizenamjöl.
Smaksätt såsen med svartvinbärsgelé, salt och peppar. Mixa såsen med en stavmixer och sila den.
Skär älgsteken i skivor och häll såsen över steken.
Servera älgsteken med gelé, rårörda lingon och äppelklyftor.