Älgleverpaté
Publicerad6.9.2024För alla leverpastejälskare är det här en drömrätt. Älgleverpatén passar som förrätt eller pålägg. Så plocka fram köttkvarnen, det är definitivt värt besväret!
10 portioner
550 g älglever
250 g fläskkarré
1 tsk vitpeppar
1 tsk timjan
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk smör
2 dl äppeljuice
½ dl äppelbrännvin
2 ägg
300 g tunna späckskivor att klä formen
med (det går att specialbeställa
extra tunna skivor)
Börja med att mala älglevern och fläskkarrén. Blanda ner kryddorna.
Hacka lök och vitlök fint och fräs i smör. Häll på äppeljuice och låt koka upp.
Ta stekpannan från plattan, häll i Apelbrand och låt blandningen kallna.
Kör lökblandningen genom köttkvarnen och blanda den sedan med levern och karrén. Låt blandningen gå genom köttkvarnen 3 gånger.
Täck in en 1 ½–2 liters brödform med plastfolie.
Klä formen med späckskivor och låt späckskivorna hänga över kanten. Häll i färsen och täck över med späckskivorna.
Dra plastfilm över och grädda i vattenbad i ugnen i 120 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Placera stektermometerns spets i formens mitt.
Ta formen ur ugnen och låt patén kallna så att den sätter sig.
Skär upp patén i skivor och servera tillsammans med knäckebröd, saltgurka, geléer och marmelader.