Maten

Älgleverpaté

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad6.9.2024

För alla leverpastejälskare är det här en drömrätt. Älgleverpatén passar som förrätt eller pålägg. Så plocka fram köttkvarnen, det är definitivt värt besväret!

 

10 portioner

550 g älglever

250 g fläskkarré

1 tsk vitpeppar

1 tsk timjan

2 tsk salt

3 vitlöksklyftor

1 gul lök
2 msk smör

2 dl äppeljuice

½ dl äppelbrännvin

2 ägg

300 g tunna späckskivor att klä formen
med (det går att specialbeställa
extra tunna skivor)

 

Börja med att mala älglevern och fläskkarrén. Blanda ner kryddorna.

Hacka lök och vitlök fint och fräs i smör. Häll på äppeljuice och låt koka upp.

Ta stekpannan från plattan, häll i Apelbrand och låt blandningen kallna.

Kör lökblandningen genom köttkvarnen och blanda den sedan med levern och karrén. Låt blandningen gå genom köttkvarnen 3 gånger.

Täck in en 1 ½–2 liters brödform med plastfolie.

Klä formen med späckskivor och låt späckskivorna hänga över kanten. Häll i färsen och täck över med späckskivorna.

Dra plastfilm över och grädda i vattenbad i ugnen i 120 grader tills innertemperaturen är 70 grader. Placera stektermometerns spets i formens mitt.

Ta formen ur ugnen och låt patén kallna så att den sätter sig.

Skär upp patén i skivor och servera tillsammans med knäckebröd, saltgurka, geléer och marmelader.

Mera om samma ämne