Digitalt språng för jägarutbildningen

Jägarutbildningarna flyttades till nätet i rekordfart under de exceptionella omständigheterna till följd av coronapandemin.

textMarko Mikkola
Publicerad20.11.2020

Inom Finlands viltcentrals utbildningsverksamhet hade man förberett sig på att utöka distansutbildningarna under år 2020. Avsikten var att skaffa en utbildningsplattform för distansundervisning och testa hur nätutbildningarna fungerar. När planerna utarbetades kunde ingen ana att hela utbildningsverksamheten skulle genomgå en omvälvning på grund av coronan. För närvarande hålls alla utbildningar på distans.

Med hjälp av den webbinarieplattform som anskaffades i augusti 2020 har tusentals jägare och personer som arbetar inom jaktvårdsföreningar utbildats i olika ämnen. Utbildningarna har fungerat bra och responsen från deltagarna har varit positiv. Som mest har 500 personer deltagit i en enskild utbildning.

Distansutbildningarna har också möjliggjort inspelning av utbildningarna. Inspelningarna kan man se via Viltinfo, där vem som helst kan se utbildningarnas innehåll när det passar dem själva.

Övergången till distansutbildning har varit en framgång. Informationen når allt fler, utan att någon behöver resa. Trots att evenemang som kräver närvaro kommer att återinföras i utbildningskalendern när förhållandena normaliseras, kommer distansundervisningarna att göra viltcentralens utbildningsutbud mångsidigare även i fortsättningen. 

Marko Mikkola specialplanerare, Finlands viltcentral