En mårdhund vid ett konstgjort sjöfågelbo.
Forskning

Nya vetenskapliga rön om mårdhunden

Inom Helmiprojektet har det pågått effektiverad mårdhundsjakt på olika håll i landet vid värdefulla sjöfågelvåtmarker. Forskare vid Åbo universitet har följt med hur jakten går för fångstgrupperna som utför fältarbetet.

Text Vesa Selonen, Purabi Deshpande, Pyry Toivonen och Toni Laaksonen

Publicerad2.5.2025

Forskarna har med viltkameror undersökt effekterna av den effektiverade jakten och följt med hur mårdhundspopulationerna utvecklas. Med hjälp av konstbon har de också följt med hur ofta bon blir plundrade.

Jakten fungerar

Decimeringen av mårdhundarna har minskat på plundringarna, men det har visat sig vara svårt att fullständigt befria stränderna från det här rovdjuret.

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

Under fåglarnas häckningstid ingick 31 våtmarker i undersökningen och fångstgrupperna lyckades få ner mårdhundsmängderna rejält. Plundringarna av konstbon minskade också.

Mellan de enskilda våtmarkerna har det förstås funnits stora skillnader i hur jakten har lyckats. Jägarna har använt inventeringsdata för att öka effekten i det praktiska arbetet.

Doftbedrägerierna fungerar inte

Projektarbetarna testade doftbedrägerimetoden genom att sprida ut ett ämne i terrängen som efterliknar fågeldoft. Tanken bakom metoden är den, att rovdjuren ska förvirras så att de inte hittar fågelbona bland doftspåren. De ska också lära sig att inte förknippa fågeldoften med mat.

Det visade sig ändå att doftbedrägeriet inte fungerade på mårdhundarna, men gjorde det på rävarna, så metoden kan ändå ha potential att skydda bon. I motsats till rävarna så är det alltså tänkbart att mårdhundarna inte letar med främst luktsinnet när de jagar vid vattendrag.

Bilden visar hur mårdhundarna har minskat år för år i viltkameramaterialet för de undersökta våtmarkerna med effektiverad fångst. Likaså har antalet plundrade konstbon sjunkit. Tvärlinjen visar medelvärdet medan lådan och lodlinjen visar spridningen.

Ökar i norr – vanligaste medelstora rovdjuret i söder

Snöspårsmaterialet är inte någon särskilt bra metod för att följa med mårdhundarna eftersom arten är såpass passiv på vintern, men vår forskning visar att arten ändå är aktiv emellanåt, även vid sträng kyla.

Vid en undersökning av vilttrianglar som tog hänsyn till vädret upptäckte forskarna att mårdhundarna fortsättningsvis blir fler i norr. Det här tyder på att arten har en förmåga att anpassa sig till ett kallare klimat.

I södra Finland är mårdhunden redan det vanligaste medelstora rovdjuret. I viltkameramaterialet och i synnerhet vid vattendrag får vi klart fler observationer av mårdhundar än av rävar och grävlingar.

I norr rör sig mårdhundarna mycket längre sträckor

Vårt arbete med att följa mårdhundar med GPS-halsband har visat att arten vandrar klart längre sträckor i Lappland än i södra Finland. I norr är tillgången på resurser sämre och mårdhundarna färre, vilket tvingar individerna att vandra långa vägar.

Flera av individerna i undersökningen var så kallade judasdjur, det vill säga försedda med GPS, och metoden går ut på att de ska hitta en partner som sedan blir förrådd och eliminerad. Men judas-eliminerandet kunde ändå inte förklara skillnaderna i vandringsaktivitet mellan landsändorna.

I söder vandrade individerna under projekttiden i genomsnitt bara några kilometer och höll sig alltså rätt så troget inom sitt revir.

I både söder och norr klarar mårdhundarna obekymrat av att ta sig förbi olika hinder, som vattendrag, vilket ökar deras utbredningspotential. I skärgården har vi sett att GPS-mårdhundarna rör sig från ö till ö, i synnerhet på vintern över isen.

I skärgården verkar eliminerandet av den ena individen i ett par leda till att den andra individen börjar röra sig längre sträckor. Därför är det viktigt att fälla bägge individerna i paret.

Så påverkas ekosystemet av detta

Enligt forskningsprojektet med konstgjorda sjöfågelbon är mårdhunden det däggdjur som plundrar mest i vårt land. Å andra sidan har undersökningarna av artens matvanor visat att mårdhunden är en opportunist vars diet varierar med årstiden och livsmiljön. Enligt GPS-uppföljningen håller mårdhundarna gärna till i våtmarker när sjöfåglarna häckar, men sjöfåglarna utgör inte artens huvudsakliga föda även om de ingår i dieten. På våren är det grodorna som står överst på matsedeln i våtmarkerna, men eftersom det finns så mycket mårdhundar är dessa ändå riskabla platser för sjöfåglarna att vistas på.

Resultatet av undersökningarna av mårdhundens diet påverkas också av tillgången på bytesdjur. Eftersom sjöfåglarna på många håll är väldigt få så kan de inte heller utgöra någon särskilt stor del av rovdjurens diet.

Från enstaka objekt vid vattendrag har vi fått tecken som tyder på att fågellivet återhämtar sig, men vilken totaleffekt som den effektiverade jakten har på fågelfaunan har vi ännu ingen säker kunskap om. Att utreda den här frågan är därför huvudsyftet för de fortsatta undersökningarna vid Åbo universitet. Detta kräver dock mera fågelinventeringsdata från objekten med effektiverad mårdhundsjakt.

Mårdhundsforskningen inom Sotkaprojektet

Forskare på Åbo universitet har med Sotka-finansiering av Jord- och skogsbruksministeriet undersökt effektiviteten hos elimineringen av mårdhundar, alternativa metoder för att skydda fågelbon mot predation och artens matvanor och utbredning här i landet. Dessutom har forskarna undersökt hur mårdhunden vandrar, med fokus på skärgården och Lappland.

Det har skrivits flera vetenskapliga publikationer i ämnet. Forskningen har gett oss ny kunskap om förvaltningen av mårdhunden och artens ekologi i vår natur. Forskarna har samarbetat med jägare på de aktuella orterna och grupper för effektiv fångst, som har stått för arbetet i terrängen. Vi riktar därför ett stort tack till dem!

”Kotoperäinen” betyder endemisk art

I tidningen Metsästäjä (obs, inte Jägaren!) har det några gånger använts ett vilseledande uttryck, påpekar agroforst doktor Panu Kunttu.

– I sammanhang som handlar om förekomsten och bekämpningen av främmande arter har det under de senaste åren blivit vanligt med en felaktig användning av adjektivet ”kotoperäinen”. Ordet har använts upprepade gånger i texter om viltbranschen där skribenten har berättat om (bland annat) vilken effekt jakten på mink och mårdhund har på mångfalden i vår natur. För arter som förekommer här i landet utan mänsklig medverkan borde vi i stället för ”kotoperäinen” använda ord som ”alkuperäinen” (ursprunglig) eller ”luontaisesti esiintyvä” (naturligt förekommande).

”Kotoperäinen” (alltså ”endemisk” – men något svenskt ord verkar det inte finnas) betyder däremot en art som påträffas på ett enda avgränsat geografiskt område, där evolutionen har gett den en egen riktning. Fenomenet är typiskt för områden som länge har varit geografiskt isolerade. Här i vårt land finns det bara några få endemiska arter eller underarter, som saimenvikaren och skalbaggen jolsterhalvknäppare, samt några växtarter.

Den felaktiga användningen av termen har säkerligen varit oavsiktlig. En användning av en etablerad term som avviker från termens egentliga betydelse orsakar missförstånd och oreda; det gäller således att vara uppmärksam!