Jägarnas observationer ger oss mera data om vitsvanshjortarna

Jägarna antecknar sina hjortobservationer med nytt system.

Bild Joni Saunaluoma
Publicerad26.8.2021

Exaktare siffror på hjortarna är en avgörande faktor för förvaltningen av hjortstammen. Från och med i höst kan jägarna anteckna sina observationer av vitsvanshjortar med ett nytt system som liknar insamlingen av älgobservationer. Den tydligaste skillnaden är den, att varje jägare sköter sitt eget antecknande. Observationerna passerar alltså inte jaktledaren för godkännande.

En insamling av hjortobservationer gjordes i fjol höstas i Oma riista som ett pilotprojekt med gott resultat. Den nya metoden ger oss mera data, i synnerhet om hjortstammens struktur, det vill säga om köns- och åldersfördelningen. På det viset får vi ännu exaktare siffror på hjortstammen.

Antecknandet av observationer är uppställt för att vara så enkelt som möjligt. Det går med några få klick att knappa in uppgifterna i Oma riistas mobilapp. Det kan du förslagsvis göra som avslutning på en kväll på vaktjakt eller, om jaktlyckan har varit med dig och du har fällt en hjort, så antecknar du dina observationer före eller efter du knappar in fällningen.

I augusti och september ordnas miniwebbinarier om hur man antecknar sina observationer.

26.8 kl 12–13

31.8 kl 18–19

6.9 kl 18–19

 

Anmäl dig via den här länken (på finska): https://attendee.gotowebinar.com/rt/139731852270126350

En inspelning från kursen mejlas till de anmälda.

Så här anmäler du dig till webbinariet (på finska): https://www.riistainfo.fi/…/ohje-webinaariin-liittymiseksi…

Videon om hur du antecknar hjortobservationer (på finska): www.riistainfo.fi/sv/videor/anteckning-av-vitsvanshjortobservationer/