Ungdomsredaktionen

God skjutskicklighet utgör själva grunden

teksti ja kuvat Hanna Metsälä

Publicerad14.5.2020

Att upprätthålla skjutskickligheten och känna sitt eget gevär utgör en viktig del av jakten. Det är förnuftigt att regelbundet motionera geväret på skjutbanan för att kunna inleda jakten på hösten med gott humör och självförtroende.

Det är också förnuftigt att prova sitt gevär med olika patroner och serva det regelbundet; då blir jägaren på samma gång förtrogen med det. Likaså är det förnuftigt att ibland hejda sig och bedöma hur geväret och skytten passar ihop. Även om gevär ofta ser likadana ut till det yttre så finns det en hel del som skiljer. Till exempel vid skytte med hagelgevär ska kolven vara precis anpassad till skytten för att skyttet ska fungera. Därav talesättet att hagelgeväret skjuter med kolven.

Du kan känna efter om kolven på hagelgeväret passar dig genom att böja armen i rät vinkel. Om den yttersta leden på pekfingret precis når avtryckaren så passar kolven. En kolv som inte passar skytten försvårar siktandet så att skottet lätt går över eller under målet. Om så är fallet ska du forma kolven så att den passar just dig.

Skjutskickligheten kräver mångsidig övning

Det hör till varje jägares skyldigheter att regelbundet åka till skjutbanan med både studsaren och hagelgeväret för att upprätthålla skjutskickligheten. Där kan du skjuta på både stående och löpande älg, eller utnyttja de andra finesserna som finns på nya banor. Skjut in geväret senast före hösten.

Med hagelgeväret kan du skjuta exempelvis jakttrap och skeet. Det är också klokt att utveckla en känsla för hagelgevärets choketuber så du vet hur de inverkar på träffbilden och kan välja den rätta choken för jakt och skjutbana. Vid sidan av tävlingarna ger också viltstigarna utmärkt och mångsidig övning för hagelskytte eftersom banorna är olika. 

God skjutskicklighet utgör själva grunden. Att träna regelbundet och upprätthålla skjutskickligheten är att jaga ansvarsfullt. 


Presentation

Jag heter Hanna Metsälä, är en flicka på 17 år och bor i Kouvola. Det bästa med jakten är att ströva i naturen, hundarna, den rena maten och det sociala. Jag jagar helst klövdjur, men också småvilt som duvor.

Mera om samma ämne