Med belysning och nattsikte går det att jaga också i mörker.

Dispens för belysning och nattsikte på hjortjakt

Finlands viltcentral har beviljat Finlands jägarförbund en dispens för tiden 1.9.2021 – 15.2.2022.  Inom dispensområdet är det tillåtet att vid vaktjakt på vitsvanshjort använda belysning och elektroniskt nattsikte.

Bild Tero Kuitunen

Publicerad2.9.2021

Det handlar om ett försök i undersökande syfte för att effektivera jakten på vitsvanshjort på orter där vi inte har lyckats skära ner stammen. Med belysning och nattsikte går det att jaga också i mörker. Syftet är att utreda metodens användbarhet bland annat för dispensförfarandet för att förhindra skador.

Deltagandet är frivilligt

Finlands jägarförbund informerar senare om hur intresserade anmäler sig till försöket. Jägarförbundet godkänner även andra än sina medlemsföreningar

Användningen av dispensen förutsätter ett medgivande av licensmottagaren och för en samlicens ett medgivande av den förvaltningsmässiga innehavaren och ifråga-varande licensdeltagare. Hjortarna som fälls under försöket räknas till det normala licensförfarandet.

Varje jägare skaffar sin utrustning på eget ansvar och känner till att försöket är tidsbestämt. Det finns en risk för att utrustningen inte längre kan användas efter försöket. Men i sig är utrustningen laglig och kan fortsättningsvis användas vid eliminering av mårdhund.

Deltagarna rapporterar till Finlands jägarförbund.

Dispensområdet

Jaktvårdsföreningarna i viltcentralsregionen Egentliga Finland.

Satakunta: Jaktvårdsföreningarna Björneborg, Ulfsbydistriktet, Lavianejden, Kumo-Kauvatsa, Mouhijärvidistriktet, Sastamala, Ala-Satakunta, Punkalaidun, Säkylä-Kjulo, Harjavalta, Euranejden och Lounais-Satakunta.

Norra Tavastland: Jaktvårdsföreningarna Nokianejden, Tammerfors, Lempäälänejden, Jalanti och Sääksmäki-Valkeakoski.

Södra Tavastland: Jaktvårdsföreningarna Urjala, Jokilääni, Loppi, Forssa-Tammela, Hattula-Kalvola, Renkonejden, Janakkala och Hausjärvi-Riihimäki.

Nyland: Jaktvårdsföreningarna Hyvinge, Nurmijärvi, Vanda, Helsingfors, Esbo-Grankulla, Kyrkslätt, Vihtis och Högfors, Lojo, Nummi-Pusula, Sammatti, Karislojo och Västra Nyland.

Dessutom: Om dispensmottagarens jaktområde sträcker sig utanför någon av ovannämnda jaktvårdsföreningar så omfattar dispensen ändå hela jaktområdet.

Ytterligare information

 Som förvaltningsmässig innehavare av dispensen räknas Finlands jägarförbund, som ger ytterligare information. Jägarförbundet informerar om hur intresserade anmäler sig till dispensen och hur jakten rapporteras.