Trikinellan esiintyminen majavissa

Metsästäjäpiireissä tulee usein vastaan kysymys: Löytyykö suomalaisista majavista trikiiniä?

teksti ja kuva Kai-Eerik Nyholm

Julkaistu16.7.2020

Maailmanlaajuisesti ilmiötä on tutkittu vielä aika vähän, koska trikinellan esiintyminen on liitetty aina petoeläimiin, ei niinkään kasvinsyöjiin. Juuri tämän vuoksi monet pohjois-amerikkalaiset tutkijat ovat jättäneet majavan pois tutkimuksistaan, eikä tietoa aiheesta ole juurikaan karttunut.

Puolan tapaus

Viime vuonna Puolassa tehdyssä tutkimuksessa löydettiin euroopanmajavasta ensimäistä kertaa trikinella (Trichinella spiralis). Löytö oli koko Euroopan ensimmäinen. Vuonna 2015 Latviasta on löydetty yhdestä majavasta eri trikinellalaji (Trichinella britovi) 183 yksilön joukosta.

Puolassa tutkimusaineisto käsitti 69 yksilöä. Euroopanmajava on siellä tiukasti suojeltu laji, mutta vahinkoalueilla metsästys on sallittua. Metsästäjien keskuudessa majavan liha on suurta herkkua, joten tämä löytö on merkittävä myös saaliin oikeaoppisen käsittelyn kannalta.

Miten Suomessa?

Eläinlääketieteen tohtori Sauli Laaksonen sanoo heti kysymykseni kuultuaan kyseessä olevan erittäin harvinainen ilmiö. Suomessa mahdollisuus on lähinnä teoreettinen, koska majava saa loisen vain syömällä tai maistelemalla jotain kuollutta eläintä. Jyrsijöillä tämä tapa on toki yleinen. Hylkeistä trikinella on Suomessa tavattu vain kerran ja tartuntamekanismi on täysin samankaltainen kuin majavalla. Majavista ei ole maassamme yhtään varmistettua tapausta.

Majava kuuluu Suomessa kuitenkin riistalajeihin, jotka tulisi kaupallista myyntiä varten tarkastaa trikinellan takia.

Miten saalis pitää käsitellä?

Laaksonen sanoo käytännön konstina, että kun kypsentämisessä lihasneste on kirkasta, niin suurella todennäköisyydellä loinen on tuhoutunut. Jos puhutaan lihan kypsyysasteesta, niin voidaan puhua vähintään +70 asteen läpikypsennyksestä. Tärkeää on muistaa, että trikinella-alttiiden eläinten lihaa ei tule syöttää kypsentämättömänä koirille.

Vaikka majavan trikinellataakka Suomessa on lähinnä teoreettinen, niin asia on hyvä tiedostaa. Majavaa käytetään meillä ruoaksi paljon ja oikein käsiteltynä sen liha on todellista herkkua. Rapakon takana majavanlihasta maksetaan aika paljon.

Tutkimus Suomessa metsästetyistä yksilöistä toisi lisäselvyyttä ilmiön yleisyydestä meikäläisissä talttahammaspopulaatioissa.