Shepherd’s pie
Englannista kotoisin oleva shepherd’s pie tehdään perinteisesti perunamuusista. Meillä se on kuitenkin aina ollut pannupiirakka, jonka päälle on tehty perunavoitaikina.
Piirakka toimii melkein lämpimänä ruokana, sillä se on hyvin täyttävää. Meillä piirakkaa tykätään syödä erityisesti iltapalalla ja se onkin koko perheen suosikki. Teemme piirakkaa liian harvoin, koska se tulee aina vasta iltapalan syömisen aikaan mieleen.
Emme saa unohtaa metsästyskoiriamme, jotka himoitsevat piirakkaa jo ruuanlaiton aikana: Tärkeää on varata myös niille oma annoksensa ruokaa ja rapsutuksia jo ruuanlaiton aikana. Tunnetusti koirat rakastavat keittiötä ja ruuanlaittoa.
Piirakka on helposti muunneltavissa. Halutessaan siihen voi lisätä erilaisia täytteitä, kuten pekonia ja suppilovahveroita. Täytteeseen voi kokeilla erilaisia tuorejuustoja tai dippejä. Jauhelihana toimii vaikkapa riistalinnun liha, jos siitä tykkää. Shepherds pie on maukas riistapiirakka, joka sopii hyvin vieraille tarjoiltavaksi ja tietenkin syötäväksi oman porukan kesken.
Taikina
200 g keitettyä perunaa tai pakasteperunamuusia
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Sulata voi. Sekoita hienonnettu peruna, pehmeä voi ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Käytä 2/3 taikinasta kuoreksi ja 1/3 koristeluun.
Täyte
noin 600 g hirven tai peuran jauhelihaa
pippuria
suolaa
persiljaa
1 rkl sipulijauhetta tai iso sipuli
(suppilovahveroita, jos haluaa)
1 prk (250 g) Koskenlaskija Savupekoni Ruoka & Dippi
1 dl ruokakermaa
Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon oman maun mukaan mausteet ja sekoita. Lisää ruokakerma ja Koskenlaskija. Sekoita. Kaada seos vuokaan. Ota taikina jääkaapista ja kauli se vuoan kokoiseksi leivinpaperin päällä. Noin 1/3 taikinasta jää koristeluun. Kippaa taikinalevy leivinpaperin avulla jauhelihaseoksen päälle. Koristele. Paista uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.