Ruoka

Metsäkanalinnut

TekstiAkseli Herlevi Kuvat Elina Himanen
Julkaistu20.1.2020

Metsästäjä-lehden eräkokkina häärii Top Chef -voittaja, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Innokkaana metsästäjänä hän loihti reseptit suussa sulaviin riistaherkkuihin. Tässä numerossa pääosaan pääsevät metsäkanalinnut. Nautinnollisia hetkiä niin keittiössä kuin juhlapöydän ääressä toivotellen!

Seuraa Akseli Herleviä Instagramissa @akseliherlevi

 

Teeri Wellington

4 kpl teeren rintafileitä
8 kpl parmankinkkuviipaleita
1 iso paketti voitaikinaa
150 g tuoreita herkkusieniä
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
20 g voita
2 tl balsamietikkaa
2 keltuaista
2 dl punaviinikastiketta
100 g tankoparsaa
100 g porkkanoita
Suolaa ja pippuria

Hienonna sienet mahdollisimman pieniksi muruiksi veitsellä tai monitoimikoneessa. Paista sienimurut pannulla voissa ja lisää joukkoon hienonnettu timjami sekä balsamietikka. Paista, kunnes nesteet ovat kokonaan haihtuneet. Mausta seos reilusti suolalla ja pippurilla. Nosta syrjään jäähtymään.

Mausta teeren rintafileet suolalla ja pippurilla ja ruskista fileitä 3-4 minuuttia kuumalla pannulla voissa. Nosta pois pannulta jäähtymään.

Levitä elintarvikekelmua ison leikkuulaudan leveydeltä. Nosta kelmun päälle parmankinkkuviipaleet limittäin ja lusikoi sieniseos tasaisesti kinkkuviipaleiden päälle. Nosta ruskistetut rintafileet sieniseoksen päälle pitkittäin yhteen riviin ja kääri kokonaisuus rullalle niin, että rullasta tulee ehyt ja parmankinkku sulkee rintafileet ja sieniseoksen yhteen pötköön. Kääri kelmuun vielä muutama kierros, jotta rulla on tiivis ja laita se jääkaappiin seuraavaa vaihetta varten.

Levitä elintarvikekelmua taas koko leikkuulaudan leveydeltä ja levitä sen päälle voitaikinalevy. Kauli taikinaa tasaisesti joka suuntaan, kunnes sen paksuus on enää puolet alkuperäisestä. Tämän jälkeen ota lihapötkö jääkaapista, poista sen ympärillä oleva kelmu ja asettele rulla voitaikinalevyn päälle.

Kääri nyt kokonaisuudesta uusi rulla niin, että voitaikina peittää koko komeuden. Leikkaa veitsellä ylimääräiset taikinat pois ja tiivistä taikinalla pötkön päädyt.

Laita pötkö leivinpaperin päälle uunipellille ja voitele kauttaaltaan kananmunan keltuaisella. Paista uunissa kiertoilmalla 200 asteessa noin 25 minuuttia tai, kunnes taikina on kypsynyt ja sen pinta on kullankeltainen.

Nosta kypsynyt rulla pois uunista ja anna vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa terävällä veitsellä pötköstä viipaleita tarjolle. Tarjoile punaviinikastikkeen ja höyrytettyjen vihannesten kera.

Tämä herkku on helppo valmistaa etukäteen, vaikkapa mukaan metsästys­kämpälle. Paikan päällä lämmitys ja tarjoilu esimerkiksi folion sisällä kypsennettyjen hiillosperunoiden kanssa. Lihana voit käyttää metson tilalla mitä tahansa muutakin riistalintua.

Mehto Stroganoff

1 metson täkkälihat, kuutioituna (~600 g)
1 keltasipuli, kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia, hienonnettuna
4 valkosipulin kynttä, kuorittuna ja hienonnettuna
2 rkl voita
0,5 l demi glace tai punaviinikastiketta
0,5 dl punaviinietikkaa
Suolaa ja pippuria
Vettä

Tarjoiluun suolakurkku- ja etikkapunajuurikuutioita sekä smetanaa

Ruskista kuutioitu liha korkeareunaisella pannulla ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli, valkosipuli ja timjami. Paista vielä minuutti ja lisää joukkoon kastike sekä etikka. Hauduta seosta keskilämmöllä puoli tuntia tai kunnes liha on mureaa ja kypsää. Lisää tarvittaessa vettä, jos seos haihtuu liikaa. Kun liha on kypsää, mausta stroganoff suolalla ja pippurilla. Ei kun syömään!