Tornista pudonnut Heym.
Metsästäjän aseet

Tukin liimaaminen

Metsästysaseessa puuosat joutuvat koville ja saattavat rikkoontua. Vanhan osan korjaaminen voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin uuden hankkiminen. Tässä muutamia esimerkkejä ideoiksi ja inspiraatioksi.

teksti ja kuvat Markus Forsström

Julkaistu9.9.2020
Tikka LSA 55 ja tyypillinen ”raudat löysällä” -halkeama.
Edellinen korjattuna ja sisäpuolelta 10 mm kierretangolla vahvistettuna.
Tukin kaulaa korjattaessa se kannattaa samalla vahvistaa sisäpuolelta.
Epoksille tartuntapintaa.
Lohkeama korjattu liimaamalla puunsäle epoksilla, sauma puuteroitu puuhieellä.
Petausmassalla ja romutukista otetulla pähkinäpuupalalla korjattu Tikka M65.
Uretaani paisuu täyttäen hankalimmatkin hiushalkeamat.

 

Liimat

PVA (polyvinyyliasetaatti) eli niin sanottu valkoliima on varmaankin yleisin puun liimaukseen käytetty tuote. Sen etuina ovat käyttöä helpottava vesiliukoisuus sekä joustavan sitkeä liitos ja läpinäkyvyys. Tunnetuin tuotenimi lienee kotimainen Erikeeper.

PU (polyuretaani) paisuu ja tunkeutuu kuivuessaan. Tästä on erityistä hyötyä, kun paikattavana on syviä ja ahtaita halkeamia, joihin liima on hankala saada laitettua. Liuotinpohjaisena se on erittäin tarttuvaa, vaikka puu olisi hieman rasvaista.

EPOKSI, kirkas kaksikomponenttinen epoksihartsiliima on monipuolinen aine mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Hitaasti kovettuvana se on anteeksiantava säätöjen suhteen, mutta on lopulta hyvin luja ja kova. Siihen voi lisätä erilaisia täyteaineita ja väripigmenttiä. Epoksia saa myös nopeampana, noin viidessä minuutissa kovettuvana versiona. Sellaisella on helppo täyttää esimerkiksi kolo, reikä, puuttuva säle tai muu vastaava. Puhtaasta ja kuivasta pähkinäpuusta talteen otetulla hiomapölyllä saadaan epoksiin sekoittamalla oiva täytekitti pieniin korjauksiin.

 

Pikaepoksiin sekoitettu puuhiettä lohkeaman korjaukseen.