Pikakurssi sorsapilleihin

Sorsien houkuttelupyyntiä aloittaville eniten päänvaivaa aiheuttavat sorsapillit, joita on paljon ja joiden ominaisuuksissa on suuria eroja. Miten siis valita oikeanlainen?

teksti Arto Määttä kuvat Arto Määttä ja Hannu Huttu

Julkaistu16.7.2020

Sorsapillit jaetaan kahteen päätyyppiin: Yksikielisiin ja kaksikielisiin. Niiden eroina ovat ääni, puhallettavuus ja monipuolisuus. Yksikieliset pillit ovat kokeneiden puhaltajien suosiossa, sillä ne mahdollistavat laajan äänikirjon. Kaksikieliset pillit ovat helppoja käyttää eli niistä kokematonkin saa toimivan äänen.

Aloittelijoille suositeltava pilli on siis kaksikielinen. Vaikka kaksikieliset ovat yleensä hiljaisempia ja vaativat enemmän voimaa puhaltamiseen, on niiden äänenlaatua helpompi kontrolloida. Harrastuksen alkuvaiheessa onnistumisen todennäköisyys on kaksikielistä pilliä käytettäessä suurempi.

Äänenvoimakkuus ja materiaalit

On olemassa niin sanottuja “open water” -pillejä, joissa on kovempi ääni ja “timber” -pillejä, joissa äänenvoimakkuus on luonnollisempi ja matalampi. Äänenvoimakkuuden tarve riippuu ympäristöstä, jossa pillejä käytetään.

Usein käytetään eri pilliä eri tilanteissa: Äänekkäämpää kutsuttaessa sorsia kuville kauempaa, ja hiljaisempaa houkuteltaessa lintuja, joihin on jo keskusteluyhteys.

Pillien valmistusmateriaali vaikuttaa niiden ääneen ja käytettävyyteen. Perinteisimmät pillit valmistetaan puusta ja niissä on yleensä pehmeä ääni ja matala äänenvoimakkuus. Akryylipilleistä lähtee terävä ja kova ääni. Ne vaativat tämän takia paljon harjoittelua ja kokemusta, jotta äänenpaine ja -sävy pysyvät hallinnassa. Puun ja akryylin välimaastoon jää polykarbonaatti, joka on materiaalina vakaampi kuin puu, mutta ääni ei ole yhtä raaka kuin akryylipilleissä.

Pillien ominaisuuksissa korostuu niiden äänenlaadun ja -voimakkuuden lisäksi käytettävyys. Jotkut pillit kestävät hyvin kylmää, toisten mennessä helposti ”tukkoon” viileässä. Lämpimällä alkukaudella hyvän äänen tuottava pilli saattaa loppukaudesta olla pahimmillaan käyttökelvoton.

Pilli käyttäjän mukaan

Sorsapillit ovat kaupallisia tuotteita, joiden maailmanlaajuiset markkinat ovat valtavat. Suurin osa pilleistä tulee Yhdysvalloista, jossa niitä markkinoidaan aggressiivisesti ja niiden ympärillä pyörii mittava liiketoiminta. Ostajan on muistettava pitää pää kylmänä ja valittava pilli, joka sopii omaan kokemukseen ja ylipäätään tapaan puhaltaa.

Käyttäjäkohtaiset erot ovat siinä määrin suuria, että kaikki pillit eivät toimi samaan tapaan kaikilla. Haasteena on suodattaa markkinoinnin, tuotepakkausten ja värien joukosta ne ominaisuudet, jotka toimivat itselle.

Pillin valinnassa ensisijalla tulee olla sillä aikaansaatu ääni, johon myös puhaltaja vaikuttaa. Puhaltaminen on taitolaji, joka vaatii opettelua ja harjaantumista. Eikä tämänkään jälkeen ole sanottua, että kaksi yhdenveroiseen lopputulokseen pääsevää puhaltaisivat samalla tavalla. Tämän takia he todennäköisesti käyttävät erilaisia pillejä.

Opettelua, opettelua

Sorsapillin käyttö vaatii harjoittelua. Tärkeää on aloittaa perusasioista eli oikeanlaisesta puhallustekniikasta ja muutamasta perusäänestä.

Jo normaalin “kvaak”-äänen puhaltaminen vaatii opettelua, jotta äänessä on oikea rosoisuus sekä selkeä ja napakka lopetus. Tämän jälkeen repertuaariin voi lisätä ruokailuääniä ja äänisarjoja, joita käytetään eri tilanteissa. Perusäänillä pärjää pitkälle, mutta ne pitää harjoitella hyviksi, jotta ne toimivat metsästystilanteessa. Pyrkimys sorsien äänien jäljittelyyn on hyvä lähtökohta.

Opettelun alkuvaiheessa kannattaa hankkia kaksi tai kolme pilliä, jotta niiden erot tulevat kunnolla esiin. Jos sopivan äänen tarjoava pilli löytyy, on kehittyminen sen kanssa helpompaa kuin taistelu itselle sopimattoman pillin kanssa. Pikkuhiljaa voi kehittää houkuttelumetsästyksessä tarvittavaa äänikirjoa ja pohjustaa tulevaisuuden pillihankintoja.

Yksi- ja kaksikielisen pillin ero on pillien äänenmuodostimissa. Oikea termi kielen sijaan on äänilehti.