Kaasupoltolla makua sorsasaaliiseen

Metsästäjä-lehden nuorten toimituksen Elisabeth Mattsson näyttää Merestä pöytään -kuvasarjalla, kuinka sorsasaaliiseen saa lisää makua.

TekstiElisabeth Mattsson | Kirjoittaja on nuori metsästäjä ja urheiluampuja Houtskarista.Kuva Elisabeth Mattsson
Julkaistu8.12.2022
Houkutuslinnut ovat vesillä. Tuulee vähän liikaa, mutta telkkäparvet lentävät hyvin. Meriliikennettä on kohtalaisesti, mikä edesauttaa parvien liikkumista.
Saaliiksi tuli lopulta kolme telkkää. Yksi koiras ja kaksi naarasta.
Ensin sulat ja höyhenet revitään pois, mutta untuvaa jätetään polttoa varten.
Seuraavaksi siivet ja jalat katkaistaan kirveen tai puukon kanssa.
Telkän poltto tapahtuu kaasulla. Liekin tulee olla näkyvä, jotta siitä saa parhaan maun. Telkkä asetetaan keppiin, jotta poltto sujuu paremmin. Polttoa tehdään niin kauan, että untuva palaa ja osa rasvasta sulaa. Ei ole kuitenkaan tarkoitus rikkoa ihoa eikä kypsentää telkkää kokonaan. Jos jää paljon hiiltynyttä untuvaa, voi sen raapia pois esimerkiksi puukolla.
Valmiit telkät näyttävät tältä. Sulanut rasva kiiltää ja melkein koko pyrstö on poltettu.
Seuraavaksi leikataan kaulasta esimerkiksi saksilla ja leikataan telkän ympäri siten, että selkäpuoli, jossa keuhkot ja munuaiset sijaitsevat, jää yhtenäiseksi.
Tältä näyttävät valmiit lihapalat. Ennen vakuumipakkaamista palat asetellaan, kuten telkässä ja täten saa kätevän paketin ruuanlaittoa varten. Halutessaan voi käyttää myös sydämen ja kivipiiraan.
Telkkä valmiina pakkaseen.

Lisää samasta aiheesta