Ruoka

Hauduttaen fasaania

Fasaanin rintafileistä valmistetaan mehevä lasagne ja eksoottista saksanpähkinäkastiketta.

Teksti Kati Pohja  Kuvat Laura Riihelä

Julkaistu8.3.2022

Fasaanin rintafileet sopivat ylikypsinä riivittäväksi tai paloina haudutettavaksi. Vaalea liha on miedon makuista, joten sitä voi maustaa myös voimakkaasti.

Lasagneen käytetään kypsää fasaaninlihaa ja balsamiviinietikka antaa tomaattikastikkeelle ihanan maun. Valkokastiketta ei tähän lasagneen käytetä lainkaan, vaan mausteinen, tomaattipohjainen kastike sekä juustot takaavat herkullisen lopputuloksen.

Saksanpähkinäkastike voi kuulostaa eksoottiselta, mutta se sopii fasaaninlihan kanssa loistavasti. Ruoassa fasaani, saksanpähkinä, chili, sitruuna ja persilja luovat omintakeisen, herkullisen liiton.

 

Fasaani-saksanpähkinäkastike

4–5 annosta

 

1 ps (350 g) saksanpähkinöitä

1 sipuli

1 omena (hapan lajike)

1 rkl rypsiöljyä

4 fasaanin rintafileetä

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

¼ tl chilihiutaleita

4 dl vettä

1 rkl riistafondia

2 rkl sitruunamehua

1 dl persiljaa

 

Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienoksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi omenan hedelmäliha.

Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa. Lisää sipulit, omenat ja pähkinäjauhe. Kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja pähkinä aavistuksen paahtunut.

Leikkaa lihat kuutioiksi. Kuumenna 1 rkl öljyä padassa ja lisää lihat. Ruskista sekoitellen, kunnes lihat ovat saaneet väriä. Lisää mausteet. Lisää pataan sipuli-pähkinäseos, vesi, riistafondi, sitruunamehu ja puolet persiljasta.

Hauduta pataa miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Lisää vettä, jos kastike uhkaa kuivua liikaa.

Viimeistele lopulla persiljalla. Tarjoa pata riisin ja salaatin kanssa.

 

Vinkki: Voit valmistaa padan myös kypsästä fasaaninlihasta. Kuullota sipuli, omena ja pähkinät padassa ja lisää kaikki muut aineet. Hauduta 20 minuuttia.

 


 

Fasaanilasagne

6–8 annosta

 

4 fasaanin rintafileetä tai vastaava määrä kypsää fasaaninlihaa

1 sipuli

1 rkl voita tai öljyä

½ dl balsamiviinietikkaa

2 tölkkiä (à 400 g) tomaattimurskaa

2 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ ruukkua basilikaa hienonnettuna

noin 10 lasagnelevyä

2 pkt (à 125 g) mozzarellajuustoa

2 dl parmesaanijuustoa raastettuna

 

Jos valmistat ruoan raaoista fileistä, kypsennä ne joko keittämällä mausteliemessä tai hauduttamalla rasvassa pannulla. Revi kypsät lihat kahdella haarukalla lihassäikeiksi.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli rasvassa kattilassa. Lisää riivityt lihat ja paista hetki. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehua, kunnes etikka on lähes haihtunut.

Lisää kattilaan tomaattimurskat, chilikastike, mausteet ja basilika. Anna kiehua noin 10 minuuttia sekoitellen.

Kokoa lasagne sopivan kokoiseen vuokaan. Nosta kastiketta vuoan pohjalle ja laita päälle lasagnelevyt. Peitä levyt kastikkeella ja revi päälle mozzarellapaloja sekä ripottele parmesaaniraastetta. Tee vastaavasti 2–3 kerrosta. Jätä päällimmäiseksi kastikekerros ja pane myös sen päälle juustoja.

Kypsennä lasagnea 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.