Sotka-hanke jatkaa lentoaan Helmi-ohjelman rinnalla

Kolumni
Heidi Krüger, Projektipäällikkö, Erätalousyksikkö, Luonnonvaraosasto, Maa- ja metsätalousministeriö
Julkaistu11.1.2024

Leikkauksia, säästöjä, valituksia ja lakkoja – tätä on ollut viime aikojen uutisointi. Vuoden 2024 valtion talousarvion vahvistus toi onneksi mukanaan hyviä uutisia: pääministeri Orpon hallitusohjelman lupaus jatkaa Helmi-ohjelmaa tuo riistahallinnon momentille vuosittain miljoona lisäeuroa ohjelmaa toteuttaviin Sotka-hankkeen toimiin.

Vuoden 2024 Sotka-hankkeen rahoitus on varmistettu edellisten talousarvioiden rahoituksella, mutta nyt saadun rahan käyttöaika ulottaa katseen aina vuoteen 2029 asti. Vaikka rahoitus on aiempaa alempi, pystytään sillä turvaamaan keskeisiltä osin Sotkan Helmi-ohjelmaa toteuttavia osioita, joita ovat Suomen riistakeskuksen SOTKA-kosteikot-hanke, Metsähallituksen Eräpalveluiden ja Suomen riistakeskuksen yhteisponnistus Helmi-vieraspetohanke sekä Suomen Metsästäjäliiton ja BirdLife Suomen yhteinen SOTKA-levähdysaluehanke. Hankkeiden vaikuttavuutta seuraavat Luonnonvarakeskus ja Turun yliopisto.

Toivon, että riistaväki iloitsee tästä rahoituksesta laajasti, vaikkei se juuri omalle kohdalle osuisikaan. Edellisen hallituksen rahoitus Sotka-hankkeelle oli osa luonnonsuojelun rahoituksen kasvattamista ja se, että rahoitusta nyt ankarista säästötoimista huolimatta jatkettiin riistahallinnolle, on merkittävä tunnustus. Metsästäjien luonnonhoidon eteen tekemä työ huomataan!

Neljä vuotta sitten tilanne oli hyvin erilainen. Vieraspetojen torjunnan hyötyjä epäiltiin ja rauhoitusajan poisto epäilytti. Rakennetut kosteikot rinnastettiin sorsien tappomonttuihin ja levähdysaluehanke oli lintuharrastajien saavuttamaton unelma. Hyvät hankkeet ja hyvät toimijat saavat näemmä nopeitakin muutoksia aikaan.

Nyt muiden luonnonhoitotoimien ohessa vieraspetojen torjunta on itsestään selvää, rakennettujen (Sotka-) kosteikkojen monimuotoisuusarvo on tieteellisesti todistettu ja levähdysaluesopimuksia syntyy tasaiseen tahtiin. Yhteistyö niin ympäristöhallinnon kuin riista-alan toimijoiden kanssa käy ilon kautta, ja Sotka-hanke on kansainvälisestikin huomioitu. Kiitos kaikille, tästä on hyvä jatkaa!