Puhutaan peurasta

Valkohäntäpeura on kirvoittanut viime vuosina runsaasti keskustelua niin metsästäjien kuin muun yhteiskunnan keskuudessa. Puhutaan peurasta -päivässä tarjotaan areena peurakantojen herättämien kysymyksien ja kokemusten kertomiseen.

Kuva: Antti Rinne
Julkaistu29.9.2022

Peurakeskustelussa esitetyissä ratkaisuehdotuksissa korostuu se, että monelle muulle kuin metsästäjille metsästyskäytännöt eivät ole tuttuja. Suomen riistakeskuksen asiantuntijat tarttuvat peuraa sarvista ja vastaavat yleisön kysymyksiin Suomi24-foorumilla järjestettävässä Puhutaan peurasta -keskustelutilaisuudessa torstaina 6.10. kello 14–20.

Tilaisuuden kautta toivotaan, että saadaan jaettua tietoa ja oikaistua vääriä käsityksiä. Löydät keskusteluketjun täältä (keskustelu.suomi24.fi). Kommentointi aukeaa torstaina 6.10.

Kuka tahansa saa osallistua keskusteluun ja kysyä mitä vain valkohäntäpeuroihin liittyen tai jakaa omia kokemuksiaan lajista. Asiantuntijat avaavat monimutkaisia aiheita mahdollisimman kansantajuisesti.

Paljon puheenaiheita peurasta

Suomen riistakeskuksen sosiaalisen median kanavissa jaetaan keskustelua pohjustavia julkaisuja tilaisuutta edeltävinä päivinä. Julkaisuihin on mahdollista jättää ennakkoon kysymyksiä, joihin vastataan Puhutaan peurasta -keskustelutilaisuudessa. Julkaisuja jaetaan eri aiheista, kuten pyyntiluvanvaraisuudesta, merkityksestä metsästysseuroille, ruokinnoista tai ehdotuksesta luokitella valkohäntäpeura haitalliseksi vieraslajiksi.

Metsästäjille on tarjolla syventävää tietoa valkohäntäpeurasta tiistaina 4.10. kello 18–20 järjestettävässä etäkoulutuksessa, jossa käydään läpi iänmääritystä, kannanhoitoa ja metsästystä koskevaa ohjeistusta ja käytännön vinkkejä. Tarkemmat tiedot ja osallistumislinkki löytyvät tapahtumahausta.

Valkohäntäpeuroja etenkin lounaisessa Suomessa

Valkohäntäpeuraa metsästää noin 40 000 suomalaista ja se on Lounais-Suomessa metsästysseuratoiminnan selkäranka. Viime metsästyskaudella saatiin 1,2 miljoonaa kiloa peuranlihaa, joka vastaa 8 miljoonaa ruoka-annosta.

Kanta on kuitenkin kasvanut suureksi etenkin lounaisessa Suomessa, mikä aiheuttaa ongelmia liikenteessä ja viljelmillä. Viime kauden metsästyksen seurauksena Suomen valkohäntäpeurakanta pienentyi Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan noin 9,5 prosenttia. Kuluvan syksyn tavoitteena on edelleen pienentää kantaa metsästyksellä sen tiheimmillä esiintymisalueilla.