Peurajahdin loppukiri

Julkaistu19.1.2021

Valkohäntäpeurajahti on jälleen edennyt kovaan tahtiin. Tiheän kannan alueella, joka käsittää Lounais-Suomen rajautuen suunnilleen Helsingistä kolmostietä Tampereelle ja Tampereelta Kokemäenjoen vesistöä pitkin Poriin, tavoitteena on leikata peurakantaa.

SRVA-kirjausten perusteella peurakolarien määrä on kasvanut kyseisellä alueella edellisvuodesta, joka viittaa arvioitua suurempaan peurakantaan. Siksi viime kauden saalismäärä tulisi ylittää reilusti kannan leikkaamiseksi. Harvemman kannan alueella peurakantaa on mahdollista kehittää vahinkokehitystä tarkasti seuraten.

Tiheän kannan alueella saaliin tulisi olla selkeästi naarasvoittoinen, jotta kannan vasatuottoa saadaan rajoitettua. Valkohäntäpeurapukit alkavat pudottamaan sarviaan tammikuussa, jolloin sukupuolen ja iän määritys ja valikoiva verotus muuttuvat hankaliksi. Yksilön oikea tunnistaminen korostuu, jotta tavoitteet naarasvoittoisesta verotuksesta voivat toteutua. Saaliin riittävä vasaosuus on myös tärkeää, ja sillä voidaan rajoittaa tehokkaasti keväisiä liikennevahinkoja.

Valkohäntäpeuran metsästys koiralla jatkuu 31.1. asti, ja ilman koiraa saa pyytää 15.2. saakka. Koko jahtikausi on syytä hyödyntää, jotta pyyntiluvat saadaan käytettyä. Nyt loppukaudesta on hyvä harjoittaa erilaisia joustavia käytäntöjä pyyntilupien käytön helpottamiseksi. Seuruejahdit koirilla ja vieraiden ottaminen mukaan passiketjuun tarjoavat mahdollisuuden kasvattaa saalismäärää tehokkaan kyttäysmetsästyksen rinnalla. Metsästyksen kohdentaminen potentiaalisten tieliikenteen ja maatalouden riskikohteiden läheisyyteen on suositeltavaa koko metsästyskauden ajan.

Valkohäntäpeuran talvikannan tiheyden alueellinen vaihtelu Suomessa talvella 2019 – 2020 (valkohäntäpeuroja / 1000 ha). Tiheyspinta on laskettu riistanhoitoyhdistyksille allokoiduista peuratiheyksistä.