Luonnonvaraisessa villisiassa todettu Aujeszkyn taudin vasta-aineita

Teksti Ruokavirasto Kuva Getty Images

Julkaistu5.1.2022

Kiteellä lokakuun puolivälissä kaadetussa villisiassa on todettu Aujeszkyn taudin (AD) vasta-aineita. Kyseessä on pääasiallisesti sikojen tauti, mutta se voi tarttua myös muihin eläinlajeihin, ei kuitenkaan ihmisiin.

Luonnonvaraisissa villisioissa todettu tapaus ei vaikuta Suomen viralliseen asemaan AD- vapaana maana. Tautia esiintyy verraten yleisesti villisioissa Euroopassa. Suomessa Aujeszkyn taudin vasta-aineita on edellisen kerran todettu luonnonvaraisessa villisiassa vuosina 2019 ja 1980.

Aujeszkyn taudin aiheuttaa sian herpesvirus-1 (SuHV-1), joka voi sairastuttaa myös muita eläinlajeja kuten nautoja, lampaita, kissoja ja koiria. Niillä virustartunta johtaa lähes aina kuolemaan. Muut eläinlajit eivät kuitenkaan levitä tartuntaa toisiin eläimiin. Koska tauti voi levitä sairastuneen sian tai villisian ruhonosien välityksellä, ei kypsentämättömiä ruhonosia tai elimiä tule antaa koirille tai kissoille.

Aujeszkyn tauti mukana villisikaseurantaohjelmassa

– Afrikkalaisen sikaruton seurantaan lähetettyjen villisikojen elinnäytteet tutkitaan myös AD-viruksen varalta. Virusvasta-aineet määritetään kaikista eläimistä, joista saadaan näytteeksi tutkimuskelpoinen verinäyte, sanoo erikoistutkija Jonna Kyyrö Ruokavirastosta.

Esimerkiksi vuonna 2020 AD-viruksen varalta tutkittiin 937 luonnonvaraista villisikaa ja näistä 816 tutkittiin myös AD-vasta-aineiden varalta. Ruokavirasto kiittää kaikkia villisikanäytteitä lähettäneitä metsästäjiä ja toivoo runsaasti villisikanäytteitä myös jatkossa.