Ruoka

Mehevää jauhelihasta

Hirvenjauheliha on monikäyttöinen raaka-aine, joka taipuu niin arkeen kuin juhlaan.

TekstiKati PohjaKuvat Laura Riihelä
Julkaistu11.3.2021

Hirvieläimiä paloiteltaessa syntyy yleensä runsaasti jauhelihaa. Jotta elämä ei olisi pelkkää kastikkeen ja lihapullien syöntiä, kannattaa välillä valmistaa myös klassista wallenberginpihviä sekä uudenlaista kiinankaalikäärylettä.

Wallenberginpihvi on alkujaan ruotsalainen ohje, joka valmistetaan vasikanjauhelihasta. Pihvi muotoillaan paksuksi, leivitetään korppujauhoilla ja paistetaan hitaasti kypsiksi. Perinteisesti wallenberginpihvit tarjotaan perunamuusin ja höyrytettyjen herneiden kanssa.

Hirvi-kiinankaalikääryle on saanut ideansa jauhelihamurekkeen käärimisestä kääretortun tapaan. Kiinankaali on turhaan aliarvostettu raaka-aine, jota soisi käytettävän monipuolisemmin. Se on hyvin säilyvää lähiruokaa, sillä vielä keväällä kaupoissa myytävät kiinankaalit ovat yleensä kotimaisia. Jos kiinakaali mietityttää, sen voi korvata keräkaalilla, mutta tällöin lehtien keittoaikaa ja uunikypsennystä tulee pidentää.

 

Hirviwallenberg

4 annosta

3 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää

400 g hirvenjauhelihaa, mielellään vasaa

3 keltuaista

1 dl kermaa

1 tl suolaa

½ tl valkopippuria

½ tl muskottipähkinää

¼ tl maustepippuria

Pinnalle korppujauhoja

Paistamiseen voita ja rypsiöljyä

 

Jauha leipäviipaleet hienoksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimessa.

Sekoita jauhelihaan leipämurut ja kaikki muut ainekset. Anna massan vetäytyä noin 10 minuuttia. Muotoile massasta 4 paksua pihviä ja ripottele pinnoille korppujauhoja.

Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Kun voi kuohahtaa, nosta 2 pihviä paistumaan. Pienennä lämpöä ja anna pihvien kypsyä rauhassa. Kun pinnalle tihkuu kudosnestettä, käännä pihvit ja anna toisenkin puolen saada väriä. Pidä kypsät pihvit lämpiminä, ja kypsennä loput kaksi pihviä samoin.

Klassinen wallenberginpihvi tarjotaan perunamuusin ja höyrytettyjen herneiden kanssa. Mehevä pihvi ei kaipaa kastiketta, mutta tarpeen vaatiessa ruskistettu voi sopii hyvin.

 

Helppo hirvi-kiinankaalikääryle

noin 6 annosta

 

¾ dl ohrasuurimoita

12 kiinankaalinlehteä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl öljyä

600 g hirvenjauhelihaa

½ dl kermaa

2 rkl siirappia

½ tl mustapippuria

1 ruukku persiljaa

Voiteluun voisulaa ja siirappia

 

Keitä ohrasuurimot kypsiksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ohrat.

Ohran kiehuessa keitä toisessa kattilassa vettä. Leikkaa kiinankaalinlehdistä tyven paksuin osa pois. Kasta lehdet kiehuvan kuumaan veteen noin minuutiksi. Nosta, valuta ja kuivaa.

Aseta 8 kiinankaalinlehteä leivinpaperin päälle pellille lomittain niin, että saat noin 25 x 35 cm kokoisen levyn.

Kuullota kuoritut, hienonnetut sipulit öljyssä pannulla. Hienonna loput neljä kiinankaalinlehteä.

Sekoita ohra, hienonnetut lehdet, sipulit, jauheliha, kerma, siirappi, pippuri ja hienonnettu persilja keskenään. Ota nokare massaa ja kypsennä se paistinpannulla. Maista ja lisää massaan tarvittaessa suolaa.

Levitä jauhelihamassa kiinankaalilevyn päälle. Kääri rullalle leivinpaperin avulla. Nosta käärö pellillä 175-asteiseen uuniin ja anna kypsyä noin 45 minuuttia. Kypsennysaikaan vaikuttaa kääryleen paksuus. Valele kääröä paistamisen aikana voisulalla ja siirapilla.

Tarjoa hirvi-kiinakaalikääryle perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.

 

Vinkki: Lihaliemessä keitetyt ohrat ovat suolaisia, joten lisää murekemassaan tarvittaessa suolaa vasta koemaiston jälkeen.

Lisää samasta aiheesta