Kuvakeräys metsähanhisaaliista käynnissä

Suomen riistakeskus kerää kuvia saaliiksi saaduista metsähanhista. Kuvista tehdään alalajimääritys nokan värityksen sekä pään mittasuhteiden perusteella sekä ikämääritys siiven peitinhöyhenistä.

Kuva Antti Piironen
Julkaistu7.10.2020

Keräyksen tavoitteena on selvittää tundrametsähanhien ja taigametsähanhien osuudet metsästyssaaliissa.  Metsästäjiä pyydetään ottamaan ampumastaan metsähanhesta kuva, jossa näkyy linnun pää, nokka ja siiven yläpinta. Ohjeiden mukaan otetuista kuvista arvioidaan myös linnun ikä. Kuvakeräys on vapaaehtoinen.

Kuva lähetetään sähköpostilla ja lisätiedoksi kirjoitetaan ampumispäivä ja kunta. Kuvan saalislinnusta voi lähettää osoitteeseen hanhi@riista.fi.

Kuvaa toivotaan jokaisesta saalislinnusta. Riistatiedon keruu on metsästäjien etu, ja turvaa jahdin jatkumista tulevaisuudessa.

Saaliiksi saadusta metsähanhesta tehdään saalisilmoitus Oma riista -palvelussa tai postitse virallisella lomakkeella, jonka voi tulostaa Suomen riistakeskuksen sivuilta. Ilmoitus on suositeltavaa lähettää viipymättä saaliin saamisen jälkeen. Lakisääteinen raja ilmoituksen jättämiselle on seitsemän (7) vuorokautta.

Metsähanhen molemmat alalajit, taigametsähanhi ja tundrametsähanhi, ovat sallittua riistaa. Koska metsästystilanteessa alalajien erottaminen on vaikeaa, metsästyssäätely perustuu aika- ja aluerajaukseen.

Metsähanhen metsästys on sallittua seuraavilla alueilla: Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvassa Orimattilan kunnassa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa.

OHJE kuvan lähettämiseen matkapuhelimella:

  • Yhdestä hanhesta lähetetään vain yksi kuva ja jokaisen saalishanhen kuva lähetetään eri viestillä.
  • Aseta linnun pää siiven yläreunan päälle siten, että nokka näkyy kokonaan ja selvästi harmaata taustaa vasten.
  • Ota kuva. Kiinnitä huomiota riittävään valaistukseen ja kuvan tarkkuuteen. Jos ulkona on hämärää, kannattaa kuva ottaa sisätiloissa. Huonolaatuiset kuvat ovat käyttökelvottomia!
  • Avaa kuva
  • Valitse: ’Jaa
  • Valitse: ’sähköposti
  • Kirjoita vastaanottaja: hanhi@riista.fi
  • Kirjoita Aihe/otsikko –kohtaan saaliin saamisen päivämäärä ja kunta. Esimerkiksi: 15.10. Kouvola
  • Valitse ’Lähetä’