Kosteikkoprojekti polkaistu käyntiin Mäntyharjulla

Kuva: Jari Pollari / Polaria Oy
Julkaistu6.2.2020

Mäntyharjulla sijaitsevaa noin hehtaarin kokoista, luonnollisesti kosteaa aluetta on ennen yritetty turhaan pitää viljelymaana. Nyt se ennallistetaan kosteikoksi yritysrahoituksen turvin.

Mäntyharjulainen kylpyhuonekalusteyritys Polaria Oy etsi viime vuoden kesällä kosteikon ennallistamiskohdetta yhteistyössä Suomen riistakeskuksen kanssa. Kaivinkone on työskennellyt alueella viime viikosta lähtien, ja kosteikko alkaa hiljalleen muotoutua maisemaan.

– Alueelle on rakennettu patovallia ja seuraavaksi valleja on tarkoitus vielä muovata. Lisäksi tulee suunnitella vedenpinnan säätelyjärjestelmän toteutus ja sijainti kohteella, kertoo Etelä-Savon riistasuunnittelija Ohto Salo.

Leudon talven seurauksena maa on tällä hetkellä pehmeää, joten ensimmäisen työvaiheen jälkeen odotetaan rauhassa, minne alueen vedet luonnostaan asettuvat. Patovallien muovaaminen ja muut kaivuutyöt tehdään alueella keväämmällä.

Tavoitteena on, että kosteikko palaa luonnontilaan muutaman vuoden kuluessa ja tarjoaa rehevän elinympäristön monille kasvi- ja eläinlajeille.

Ennallistusprojektia rahoittava Polaria Oy haluaa olla aktiivinen toimija lähialueellaan ja muistuttaa, että myös yritykset voivat kantaa oman kortensa kekoon luonnon monimuotoisuuden eteen.