Koko kylän kosteikko

Kyläyhteisölle tai metsästysseuralle kosteikko on paljon muutakin kuin vesilintujen poikueparatiisi.

Kuvat Holtti Hakonen
Julkaistu6.7.2022

Tervolassa sijaitseva Runkauksen kosteikko on erinomainen esimerkki arkiluonnon kosteikosta. Metsästysseura rakensi talkoilla alueelle nuotiopaikan katoksineen, lintutornin sekä kuivakäymälän vierailijoita varten.

Virkistyspaikka on kaikkien käytössä ja se on houkutellut lukuisia kävijöitä kosteikon rakennustöitä seuranneena vuotena. Virkistysalueelle kulkevan tien laitaan on pystytetty yleinen ilmoitustaulu tapahtumia varten.

Koska suuri osa kyläläisistä kuuluu metsästysseuraan, on kosteikko ja talkoot koettu tärkeäksi oman alueen elävöittäjäksi. Metsästysseura ylläpitää riistapeltoa kosteikon pohjoislaidalla ja on huolehtinut kosteikon paljaiden maapintojen kasvittamisesta sekä rantapusikon niitosta. Runkauksen kosteikolla viihtyikin ensimmäisenä kesänä kyläläisten lisäksi tavi- ja heinäsorsapareja poikueineen.

Paikallisten keidas

Runkauksen kosteikko oli yksi SOTKA-kosteikot-hankkeen ensimmäisistä toteutusvaiheeseen edenneistä kohteista, joita on sittemmin tullut lukuisia lisää.  SOTKA-kosteikoilla tekemisen lähtökohta on paikallinen halu kosteikkotyölle.

Peltojen keskellä sijaitseva keidas on ohi kulkevalta tieltä katsottuna mukavaa vaihtelua maisemaan ja toisaalta nuotiopaikka laavuineen kosteikon rannalla on erinomainen koko perheen retkikohde. Valmistuneille SOTKA-kosteikoille onkin noussut talkoovoimin useita lintutorneja ja retkeilyrakenteita.

Kosteikon länsilaita ennen kunnostuksia:

Länsilaita kunnostusten jälkeen: