Koiran kanssa poronhoitoalueella – mitä huomioon?

Koiraa käyttäessä on tärkeää huomioida toiset metsästäjät ja muut luonnossa liikkujat. Pohjois-Suomessa oman erityispiirteensä jahtipäivän suunnitteluun tuo poronhoito.

Teksti Pirkka Peltonen Kuva Hannu Huttu

Julkaistu1.7.2024

Poroelinkeinon huomioiminen alkaa koiran ollessa pentu. Porovapaaksi totuttaminen vaatii usein sinnikästä työtä. Lopputulos kuitenkin palkitsee, kun koira keskittyy kohderiistaan jättäen porot rauhaan. Paliskuntien poroisänniltä voi kysyä paikoista, joissa koiraa on mahdollista totuttaa poroihin.

Selvitä porotyöt

Metsästyspäivän aluksi metsästäjän on selvitettävä alueella mahdollisesti käynnissä olevat porotyöt. Poronhoitajan työ menee hukkaan, jos vaivalla yhteen kerätyt porot pölähtävät maastoon koiran hätistäessä tokkaa. Monet paliskunnat ovat porotyot.fi -palvelussa, josta porotyöt näkee kätevästi.

Paliskuntien poroisäntiin voi olla yhteydessä porotöiden osalta ja samalla saada tietoja alueista, joissa poroja on paljon ennen tai jälkeen erotuksien. Poroisäntien yhteystiedot löytyvät Paliskuntain yhdistyksen verkkosivuilta.

Käytä vain yhtä koiraa kerralla

On suositeltavaa, että poronhoitoalueella metsästäessä ohjaaja käyttää vain yhtä koiraa kerrallaan. Koiran ohjaajalla täytyy olla valmius puuttua nopeasti koiransa toimintaan, eikä tämä onnistu, jos esimerkiksi useampi hirvikoira työskentelee kaukana toisistaan.

Jos vahinko tapahtuu…

Poroja ajattaessaan koira saattaa häiritä porotöitä ja porojen laidunrauhaa. Pahimmassa tapauksessa koira vahingoittaa poroa tai vauhkoontunut poro loukkaa itsensä paetessaan.

Vahinkojen varalta koiralla on syytä olla vastuuvakuutus, metsästetään poronhoitoalueella tai ei. Vastuuvakuutus ei ole kallis, mutta auttaa tilanteessa, jossa koira aiheuttaa vahinkoa toiselle osapuolelle.

Koirien käytössä poronhoitoalueella on oltava huolellinen, mutta kaikesta varovaisuudesta huolimatta vahinko voi tapahtua. Jos koira vahingoittaa poroja, on tärkeää ilmoittaa tapahtuneesta pikaisesti paliskunnan poroisännälle.