Kainuun metsäpeurakanta edelleen lievässä kasvussa

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Kainuussa talvehtii noin 900 metsäpeuraa.

Kuva Juha Sahlgren
Julkaistu21.3.2023

Kainuun kanta oli suurimmillaan 1700 yksilöä vuonna 2001. Kanta taantui nopeasti noin 800 yksilöön vuoteen 2009 mennessä. Viimeisten kolmen-neljän vuoden aikana Kainuun metsäpeurakanta on kasvanut noin 5 % vuosittain.

Nyt havaittua hienoista kasvua on edeltänyt viime vuosien aallonpohjasta elpynyt vasatuotto. Tämän talven suurimmat peuratiheydet havaittiin viimevuotiseen tapaan Ristijärvellä Hiisijärvi-Laahtasen alueella sekä Sotkamossa Huhtikankaan ja Kukkoharjun välisellä harjualueella.

Huolimatta nykyisestä varovaisesta elpymisestä, Kainuun ja Venäjän Karjalan lähialueiden yhteinen metsäpeurakanta on vielä pieni ja sitä rajoittavat lähinnä suurpedot, liikenne ja metsäpeuralle sopivat elinympäristöt. Venäjällä metsäpeurakantaa rajoittaa myös salametsästys.

Esikartoitus ja lentolaskennat onnistuivat hyvin

Tämän talven metsäpeurojen lentolaskennat tehtiin 6.–10.3. osana Metsäpeuran LIFE-hanketta (www.suomenpeura.fi). Olosuhteet olivat erinomaiset: aurinkoinen lentosää ja lunta oli riittävästi, mikä auttoi jälkien ja peuralaumojen havainnoinnissa. Laskenta-alueet valittiin esikartoituksen avulla, joka perustui pääasiassa metsäpeurojen GPS-pantatietoon, maastohavainnointiin sekä yleisöhavaintoihin. Luonnonvarakeskus kiittää kaikkia metsäpeurojen havainnointiin osallistuneita.