Hirvet laskettiin lentämällä Länsi-Lapissa

Luonnonvarakeskus (Luke) on vuosittain suorittanut lentolaskentoja Pohjois-Suomessa hirvikanta-arvion tueksi. Tänä vuonna Luke lensi Lapissa hirvitalousalue viiden eli Pellon, Kolarin, Muonion ja Kittilän riistanhoitoyhdistysten alueilla.

kuva Asko Hämäläinen
Julkaistu5.3.2021

Luke järjesti laskentatuloksista avoimen infotilaisuuden, jonne kutsuttiin erityisesti alueen riistanhoitoyhdistysten jäseniä. Tilaisuudessa Luken tutkija Antti Paasivaara ja tutkimusinsinööri Petri Timonen kertoivat lentolaskennan menetelmistä ja esittelivät havaintokarttoja. Pellossa nähtiin 126 hirveä, Kolarissa 225, Muoniossa 71 ja Kittilässä 561.

Kartta: Luonnonvarakeskus

Lentolaskenta tarkentaa hirvien kannanarviota. Kanta-arviotuloksiin vaikuttavat lentolaskennan lisäksi muun muassa metsästäjien kirjaamat havainnot, saalismäärä, suurpetojen määrä ja hirvikolarit. Luke julkaisee viralliset kanta-arviot maaliskuussa riistahavainnot.fi-sivulla.

Paasivaaran ja Timosen tammikuussa tehdyn haastattelun lentolaskennasta voi kuunnella Sorkkia ja sarvia -podcastista. Jakso on kuunneltavissa myös Spotifysta.