Ahmakanta kasvussa

Suomen ahmakannan koko oli tämän vuoden helmikuussa 447 yksilöä, mikä on noin 12 prosenttia suurempi kuin vuoden 2022 helmikuuta koskenut arvio.

Kuva Heikki Rytkönen
Julkaistu20.12.2023

Poronhoitoalueen yksilömäärä oli todennäköisimmin 186 ahmaa ja muun Suomen 261 ahmaa. Arvioissa eivät ole mukana vuonna 2023 syntyneet pennut, sillä ne syntyvät tavallisesti helmikuussa.

Suomen ahmakanta on noin kymmenkertaistunut 1990-luvun alun jälkeen. Yksilömäärän kasvu voimistui 2000-luvulla sekä poronhoitoalueella että poronhoitoalueen ulkopuolisen Suomen alueella. Lue lisää Luonnonvarakeskuksen sivuilta.

Ahman kanta-arviot pohjautuvat riistakolmiolaskentoihin ja kolmen pohjoisimman kunnan (Enontekiö, Inari, Utsjoki) osalta Metsähallituksen koordinoimiin ja yhdessä paliskuntien kanssa suorittamiin aluelaskentoihin vuosina 2020–2023.

Lisäksi ahmasta saadaan tietoa petoyhdyshenkilöstöverkoston avulla. Petoyhdyshenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka tarkastavat ja määrittävät suurpetohavaintoja. Susi-, karhu-, ilves- ja ahmahavainnoista toivotaan, että ilmoitetaan alueen petoyhdyshenkilöille.