Maten

Sälwraps

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad17.1.2025

Wraps är gott, mättande och enkelt att ta med sig på utflykt. För den som inte är speciellt förtjust i sälköttets speciella smak är wraps med honungsglaserat sälkött ett finurligt sätt att trolla bort smaken av saltvatten.

400 g sälkött*

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

1 gul lök

1 vitlök

2 morötter

lagerblad

timjan

rosmarin

salt och peppar

HONUNGSGLAZE

1 dl honung

1 msk chilisås

2 msk mörk sirap

1 msk kokt kaffe

1 msk tärnad färsk chili

4 droppar tabasco

salt

4 st tortillabröd

400 g sälkött med honungsglaze

8 tomatskivor

1 dl hackad rödlök

1 dl crème fraiche

1 dl hyvlad Kastelholmsost

2 romansalladsblad

salladsskott

1 dl tärnad gurka

Skär sälköttet i bitar. Sätt köttet i en kastrull, häll på vatten och låt det koka upp. 

Byt vatten i kastrullen. Lägg i lök, vitlök, morötter, lagerblad, timjan, rosmarin, svartpeppar och salt. Låt koka i cirka 3 timmar tills köttet är riktigt mjukt. Bitarna ska nästan ramla sönder.

Ta sälköttet ur kastrullen, låt det svalna och plocka slutligen sönder sälköttet i mindre bitar. 

Glazen

Tärna en färsk chili. Blanda honung, chilisås, sirap och kaffe. Rör ner chilitärningarna, droppa i tabasco och salta.

Koka upp blandningen och låt svalna.

Pensla glazen på köttet.

Lägg ett halvt salladsblad och två tomatskivor på varje bröd. Lägg på hackad rödlök, gurktärningar, en klick crème fraiche, hyvlad ost och salladsskott. Avsluta med det honungsglaserade köttet.

Vik ihop wrapen. Klart, ät och njut!


* På grund av risken för trikiner måste sälkött kontrolleras eller tillagas ordentligt.

Mera om samma ämne

Maten

Älgrullader

17.1.2025
Från skottet till frysen

Ett ABC om konsten att ta vara på sjöfåglar

5.7.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Kallrökta delikatesser

11.1.2024
Matlagningsmetoder för viltmat

Confit – konsten att fettkoka

5.9.2023