Varför jaga?

Ungdomsredaktionen
Karlo Ruotsalainen | Skribenten är en 19-årig jägare från Tammerfors som gillar de flesta jaktformer.
Publicerad13.1.2023

Jakten och naturen är viktiga för mig. I princip är jakten en hobby för mig, men vid närmare eftertanke är den mycket mer. Den är ständigt närvarande i mitt liv och har gjort mig till den jag är. Den styr nästan allt jag gör. Jag jagar tiotals gånger om året, men det stannar inte där. Jakten har blivit mitt sätt att leva. På hösten tillbringar jag nästan all min fritid på jakt, ledigheterna rättar sig efter jakttiderna och större delen av vännerna är också jägare. Jakten påverkar mina värderingar och mitt sätt att se på världen. Den är med andra ord inte bara en hobby som jag regelbundet ägnar mig åt ett par gånger i veckan.

Så varför jagar jag? Jo, helt enkelt för att jag gillar det! Det är drivkraften som gång på gång får mig att åka iväg för att ströva i skogen. Jag får tillbringa tid i naturen och får massor av fina upplevelser, som stannar i minnet för evigt. Dessutom fyller jag frysen med inhemskt kött och behöver knappt någonsin köpa sådant i butiken. Till på köpet är min hobby till nytta för hela samhället; viltstammarna hålls under kontroll, vilket minskar på viltolyckorna och skogsskadorna. Någon kan förstås invända och kalla mig en hjärtlös lustmördare. Vilket förstås inte är sant eftersom dödandet inte utgör mer än en bråkdel av jakten. 

När jag jagar följer jag i våra förfäders fotspår och bevarar en urgammal tradition. Jakten är ett fint och värdefullt intresse som har en etablerad kultur här i vårt land. Genom att jaga och föra jakten vidare till följande generation bidrar jag till att de jaktliga traditionerna bevaras här i denna vår allt mer urbaniserade värld. 

Mera om samma ämne