Harjoitus tekee mestarin

Nuorten toimitus
Elisabeth Mattsson | Kirjoittaja on nuori metsästäjä ja urheiluampuja Houtskarista.
Julkaistu29.6.2022

Treenaamisen hyödyt testataan tositilanteessa passissa tai kilpailussa. Haluat osumien olevan hyviä ja tekniikan pelaavan. Kun näet laukauksen osuneen hyvin, saat samalla turvaa siitä, että osaat tämän.

Mutta kaikki eivät jaksa tai halua harjoitella ennen metsästyskauden aloitusta, koska ”olen tehnyt tätä 50 vuotta, en tarvitse harjoitusta”. Tämä ajattelutapa saattaa kostautua, kun ensimmäinen laukaus ainoastaan haavoittaa eläintä. Pahimmassa tapauksessa eläintä ei löydetä monen tunnin etsinnänkään jälkeen, ja osumakohdasta riippuen eläin joko kärsii päivittäin tai kuolee hitaasti.

Tappava osumakin voi olla huono: Jos hyvä laukaus oli pelkkää tuuria, metsästäjä luulee olevansa hyvä. Sen jälkeen helposti ampuu myös vaikeissa tilanteissa, eikä onni enää riitäkään osumaan oikeaan kohtaan.

Olen huomannut, että moni metsästäjä harjoittelee pari kertaa hirvikokeeseen ja ampuu kymmenen laukausta haulikolla ennen metsästyskauden aloitusta. Kaikki harjoittelu on hyvästä, mutta olosuhteet radalla ja metsällä ovat hyvin erilaiset. Kun tiedät valmiiksi savikiekon lentoradan ja mistä tornista se lähtee, ei tilanne ole sama kuin esimerkiksi kesken kaiken lentorataa muuttavan oikean kyyhkyn kohdalla. Siksi harjoitusta tarvitaan paljon.

Kilpa-ampuja treenaa yleensä useaan otteeseen viikossa ja ampuu monta sataa laukausta. Treenaan kauden aikana kolme kertaa viikossa, niin pienoiskiväärillä kuin ilmakiväärillä. Tyypillisen viikon aikana ammun noin 100 laukausta pienoiskiväärillä ja 130–200 ilmakiväärillä. Vaikka ilmakiväärillä ei metsästetä, siinä on pitkälti sama tekniikka kuin pienoiskiväärillä.

Kannattaa pysyä nöyränä ja muistaa, että kauden alussa saattaa olla vähän ruosteessa. Se on ok, mutta ruosteesta pääsee irti harjoittelemalla koko vuoden aikana silloin tällöin jollakin aseella. Jos jokin mietityttää, kysy rohkeasti muilta ampumaradalla harjoittelevilta neuvoa. Emme pure, ainakaan kovaa! Pidetään radalla hyvä ilmapiiri ja annetaan kaikenlaisille ampujille tilaa yhteisössä.

Joka kahdeksas suomalainen harrastaa ammuntaa, tehdään se näkyväksi: #jokakahdeksas