Mot den ljusnande vår

Ledaren
Jari Varjo, Direktör, Finlands viltcentral
Publicerad18.3.2020

I början av året blev statistiken över antalet jägare under föregående säsong klar. Och den bjöd på en positiv överraskning. Antalet lösta jaktkort och personer som avlade jägarexamen hade ökat. Det finns säkerligen flera orsaker till det här, men en betydande del av lasset har dragits av de aktiva i jaktvårdsföreningarna. De har hållit förberedande kurser och examenstillfällen, och har berättat om jakten på olika evenemang. Ett stort tack går också till alla de föreningar, jaktlag och enskilda jägare som har uppmuntrat nya jägare att gå med i verksamheten och som har tagit nybörjare med på jakt.

Även vi här på redaktionen jobbar med att skapa nya kanaler för att släppa fram ungdomarna. De unga jägarnas röst hörs allt starkare i tidningen Jägaren. I det här numret publicerar vi den nya ungdomsredaktionens första artiklar.

Även undersökningen av förtroende och anseende har bjudit på goda nyheter. Den mäter vad vanliga med­borgare anser om de offentliga organisationerna. Vårt anseende bland vanligt folk har ökat sedan fjolåret. Men anseendet är ingenting som vi skapar här vid skrivbordet. Det skapas av det vi gör, av det offentliga samtalet och i synnerhet av mötena med människor i vardagen. Även i det här arbetet är det i synnerhet jaktvårdsföreningarna som har lyckats; de representerar viltförvaltningen på lokalnivå och samtliga jägare gentemot den stora allmänheten.

Under de senaste åren har vi varit tvungna att bereda oss på en minskning i antalet jägare, som framför allt beror på en minskning av åldersklasserna. När nu jägar­antalet i stället har ökat så får det våren att se ljusare ut än förut. Beredskapen, det aktiva ungdomsarbetet och den hållbara och etiska jakten bär frukt. Låt oss tillsammans fundera på hur vi ska få den positiva utvecklingen att fortsätta!

Mera om samma ämne